Z. Vicelarević
SVI GRADE BOŽJU KUĆU: Sveštenici hrama sa timom firme Hekler

Sa početkom školske godine i povratkom brojnih vernika sa odmora u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu su nastavljeni radovi na uređenju svečane sale.

– Prema planu i dogovoru sa našim stručnim savetnicima ponovo radimo u budućoj svečanoj sali. Počeli smo da postavljamo ventilacioni sistem. Biće postavljena kompletna ventilacija za salu, kuhinju i toalete na ukupnoj površini od 305 kvadratnih metara.
Instalacija je projektovana da po potrebi hladi ili zagreva kompletan prostor. Radove izvodi nemačka firma MBH Heckler Lüftungsbau sa kojom smo došli u kontak zahvaljujući Saši Ćeliću, inženjeru koji je jedan od naših vernika koji se zaista trudi da svi radovi teku po planu – kaže nam otac Simon Turkić, starešina Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt.

On ističe da su ljudi iz firme Hekler upoznali hram i na neki način zavoleli ovu našu Božju
kuću.
– Obećali su nam da će se pobrinuti oko ventilacionog sistema. Obećanje su svojim dolaskom danas ispunili i veoma smo srećni da i naši prijatelji Nemci žele da pomognu u izgradnji hrama.
Takođe su nam rekli da će sve radove uz materijal završiti bez novčane nadoknade – kaže
naš sagovornik.
Vili Hekler, vlasnik firme MBH Lüftungsbau, za “Vesti” kaže da za njega nije problem što radi u pravoslavnoj crkvi jer kao pravi katolik želi da pomogne u izgradnji jedne Božje kuće.

– Radovi će trajati 10 dana i veoma sam zadovoljan što je sav materijal već na gradilištu i da je sve spremno da se uradi ventilacija. Pomažu mi saradnici PeterMiler i Orhan Sali koji su dobri i vredni radnici i verujem da ćemo posao da završimo u predviđenom roku.
Pohvalio bih ljude koji sa nas ovde srdačno dočekali – rekao je Vili Hekler.

Familija Hekler

Vili Hekler je u srodstvu sa vlasnikom poznate firme Hekler i Koh koja proizvodi naoružanje.

– Firma Hekler i Koh je svojevremeno kupila ondašnju firmu Mauzer, koja je u to vreme proizvodila puške, poznate karabine i nastavila da proizvodi i druga naoružanja pod današnjim imenom. Familija Hekler je poreklom iz Obendorfa iz koje potiče i moj deda – otkrio nam je zanimljive detalje Hekler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here