EPA-EFE/DARREN ENGLAND
Kvinslend

Kvinslend se još nije oporavio od velikih poplava koje su krajem prošle sedmice zadesile jugoistok države, a već za danas se najavljuje udar ciklona koji je dobio ime – Tifani.

Meteorolozi predviđaju da će sever i severoistok ove australijske države pogoditi jako nevreme i razorni vetrovi od preko 110 kilometara na sat!

Masa niskog atmosferskog pritiska formira se nedaleko od obala Kvinslenda, istočno od poluostrva Kejp Jork, a kako je potvrdila i premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk, očekuje se da ciklon pogodi obalu Kvinslenda kao sistem prve kategorije.

Očekivanja su bila da će tropski ciklon pogoditi oblast oko Kuktauna već tokom ponedeljka, a da će se danas proširiti i na druge oblasti Kvinslenda, noseći sobom izuzetno jake padavine koje mogu da izazovu poplave u mnogim delovima države.

Najjači udar ciklona se očekuje između Kejp Grenvila na severu i Kejp Tribjulešna, koji se nalazi nedaleko od Port Daglasa.

– Mogući su udari vetra i do 110 kilometara na sat, a kako bude ulazio dublje u kopno, ciklin će slabiti, ali će nastaviti prema zapadu i zalivu Karpenterija i Severnoj teritoriji. Pored razornih vetrova očekuje se i vrlo jaka kiša – rekao je Din Naramor iz Biroa za meteorologiju (BOM).

Premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk tvrdi da su sve državne službe spremne za dolazak tropskog ciklona Tifani.

– Molim sve ljude u oblastima koje će pogoditi ciklon da budu na oprezu. Pomno ćemo pratiti razvoj ciklona – rekla je Palaščuk.

Službe za hitn intervencije su proteklih dana odgovorile na čak 42 poziva za spasavanje iz nabujalih voda na jugoistoku države. Muškarac star 22 godine nastradao je u poplavljenom automobilu u petak uveče u mestu Kanigan, severno od Brizbejna.

Takođe, spasilačke ekipe i dalje tragaju za 14-godišnjom devojčicom koja je nestala u bujici nedaleko od autoputa Barnet. Kako su rekli iz službi za hitne intervencije, mnogobrojni poplavljeni i blokirani putevi značajno otežavaju potragu. Posebno je istaknuto da postoji “veliko strahovanje” za sudbinu devojčice, a premijerka Palaščuk je poručila da su njene misli s porodicom ove tinejdžerke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here