Youtube/Jelajelena Petrovic
Pogačice sa sirom

Potrebno je:

250 ml mleka
1 kašičica šećera
20 ml maslinovog ulja + 2 kašike
400 gr brašna
so

Nadev:

100 gr sira feta
1 jaje
susam

Priprema:

U sir dodati žumance pa izdrobiti viljuškom. Žumance ostaviti za premazivanje. U vanglicu sipati mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer pa onda ulje, brašno i so.

Dobro izmesiti testo koje je mekše zato ga najbolje raditi mikserom. Ostaviti da odmori oko 30 minuta. Istresti na sto pa podeliti na tri dela, a onda rukama oblikovati lopte. Pokriti kesom i krpom i odmoriti opet 5-6 minuta.

Sto podmazati uljem kao i ruke i testo i onda lagano razvijati pritiskajući testo i tanjiti ga do providnosti. Naročito obratiti račun na ivice koje su uvek malo punije. Podeliti razvučeno testo nožem na dva dela po dužini, pa po širini da se dobiju 9 tankih prozirnih listova.

Krenuti od donjeg dela, levi i desni list prebaciti na sredinu, ubaciti dve kašičice sira pa testo prebaciti na poslednji red. Pokriti sa levim i desnim listom. Ređati u podmazan pleh ili obložen pek papirom.

Preseći svako testo po sredini i popreko da se dobiju lepe lisnate kocke. Pokriti folijom 20 minuta pa premazati žumancetom i posuti susamom. Staviti u vruću rernu koja je zagrejana. Peći na 220 stepeni da lepo porumene oko 25-30 minuta. Pokriti krpom da omeknu i odmore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here