pixabay.com
Foto: Ilustracija

Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 8,5 posto u martu na godišnjem nivou, ubrzavši rast sa februarske stope od 7,9 procenata, objavio je danas Biro za statistiku rada.

Rast potrošačkih cena u martu se poklapa sa medijan procenom ekonomista koje je anketirao “Blumberg”.

Stopa od 8,5 odsto takođe predstavlja najviši međugodišnji skok inflacije od decembra 1981. godine, navodi njujorška agencija dodajući da izveštaj statistike otkriva koliko je rat u Ukrajini već uticao na rast cena u SAD.

Sukob, koji je počeo krajem februara i ne pokazuje znake popuštanja, odmah je izazvao zabrinutost u pogledu daljeg rasta inflacije, pri čemu je sam rat dodatno produbio probleme u svetskom lancu snabdevanja, dok su sveobuhvatne sankcije Zapada prema Rusiji pokrenule strah od novih pritisaka na tržištima robe.

Izveštaj pokazuje da su cene energije u martu porasle za 32 posto na godišnjem nivou, pri čemu su cene gasa uzletele za 48 procenata.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene su u martu zabeležile rast od 1,2 odsto, što se takođe podudara sa srednjom prognozom ekonomista.

Bazna inflacija, koja isključuje promenljive cene energije i hrane, porasla je u martu za 6,5 procenata na godišnjem nivoau, a na mesečnom za 0,3 posto, pri čemu su oba pokazatelja neznatno ispod predviđanja analitičara koje je anketirao “Blumberg”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here