Youtube/AiirSource Military

Severna Koreja je pre samo nekoliko dana lansirala balističku raketu dometa 4.500 kilometara. Prvi put od 2017. godine, to je učinila preko teritorije Japana “nišaneći” ostrvo Guam na Pacifiku, teritoriju SAD koja se nalazi čak 3.400 kilometara od obala ove zemlje. Ovaj događaj dodatno je dolio “ulje na vatru” u već ionako napetoj situaciji izazvanoj ratom u Ukrajini i pretnjama vodećih svetskih sila da se u slučaju potrebe, neće libiti da iskoristite i svoje nuklearne potencijale. Premijerka Srbije, Ana Brnabić, otišla je korak dalje tvrdnjom da je “Treći svetski rat počeo pre šest meseci”, aludirajući na datum kada je Rusija napala Ukrajinu.

Širenje ratišta

Stručnjaci iz diplomatije i vojne strategije ocenjuju za “Vesti” da se rat na istoku Evrope zaista može uzeti kao prekretnica u međunarodnim odnosima, ali i da će tok i ishod tog sukoba bez sumnje odrediti dalju sudbinu čovečanstva.

General Radovan Radinović, nekadašnji direktor Instituta za strateška istraživanja i prvi šef katedre strategije Vojne akademije u bivšoj JNA, navodi da mnogi elementi ukazuju da je Treći svetski rat zaista i počeo, ali da se još ne manifestuje na onaj, do sada poznat, konvencionalan način.

– Sukob Rusije i Ukrajine je epicentar u kome će se lomiti budući događaji, ali treba gledati širu sliku, a to je stalno otvaranje novih žarišta u svetu, počev od Severne Koreje, Tajvana, Irana, tenzija između Jermenije i Azerbejdžana, Kirgistana i Tadžikistana… Sve su to neuralgične tačke koje bi mogle da proizvedu sukobe sa nesagledivim posledicama, a rezultat su aktuelnog ekonomskog i obaveštajnog rata velikih sila – ističe general Radinović i dodaje da se iza aktuelnih događaja u svetu, odnosno otvaranja novih žarišta, krije namera SAD da “razvuče ratište”.

– Scenario sa što više žarišta po svetu isključivo odgovara SAD kako bi na taj način oslabile sve one države koje smatra svojim protivnicima poput Rusije, Severne Koreje, Kine… – kaže general Radinović.

Srljamo u kataklizmu

Prema njegovim rečima, u aktuelnim geopolitičkim okolnostima nemoguće je predvideti sled događaja.

– Možemo samo da nagađamo. Jedino što je u ovom trenutku izvesno jeste da je aktuelna situacija u Ukrajini zapravo zatišje pred intenziviranje vojnih operacija Rusije koja ne sme da izgubi ovaj rat. U suprotnom više nema šta da traži na karti svetskih velesila, i pritom bi tim porazom ugrozila i sopstvenu, ali i bezbednost mnogih drugih zemalja, uključujući i Srbije – tvrdi ovaj stručnjak.

I Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, a sada predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih smatra da će sukob u Ukrajini umnogome odrediti sudbinu čovečanstva. On ukazuje da svet srlja u kataklizmu, a da je jedino rešenje u dogovoru velikih sila.

– Događaji u Ujedinjenim nacijama, a zatim i blokada ne samo ove, već i drugih svetskih institucija i organizacija ukazuju da su one stavljene u funkciju samo jedne strane što nije dobro. Zapadni lideri moraju da shvate da svako rešenje koje nije zasnovano na dijalogu i partnerstvu sa Rusijom i Kinom, kao i zemljama rastuće moći ne vode ka napretku civilizacije, već upravo suprotno, ka njenom samouništenju. Rešenje je isključivo u dogovoru, odnosno onome što Kinezi zovu “vin-vin saradnjom” u kojoj neće biti gubitnika, već će svi imati koristi – naglašava Jovanović.

Hibridni rat

General Radovan Radinović ocenjuje da u teorijskom smislu može da se kaže da je Treći svetski rat počeo.

– Trenutno smo u hibridnom obliku rata koji podrazumeva ekonomski i obaveštajni rat. Oba ova oblika se danas reflektuju na tlu Ukrajine. Zapad ovu zemlju pomaže materijalno, ali i u dopremanju vojne opreme i naoružanja, kao i u tajnim operacijama u kojima ukrajinske snage koriste infrastrukturu zapadnih obaveštajnih službi i njihovih informacionih tehnologija. Dakle, Zapad je već u ratu sa Rusijom, ali oni još nisu i zvanično angažovali svoje oružane snage – naglašava general Radinović.

Strateški cilj

General Radovan Radinović ističe da je ključno pitanje koje muči Zapad – šta je pravi strateški cilj Rusije.

– Niko u svetu zapravo još ne zna koji su to strateški ciljevi Rusije, ali ishod rata u Ukrajini mogao bi da da odgovor na pitanje preti li svetu najveći bezbednosni izazov od Drugog svetskog rata – zaključuje general Radovan Radinović.

Na pravoj strani

Premijerka Srbije je za TV Blic izjavila da je “Srbija na pravoj strani istorije”.

– Mi smo apsolutno na pravoj strani istorije! Mi smo jedna od retkih zemalja na svetu koje neselektivno poštuju i primenjuju principe međunarodnog prava, kao i povelju UN. Postoje neke stvari koje su crvene linije. Te crvene linije su principi međunarodnog prava – naglasila je Ana Brnabić.

Rusija i Kina u NATO obruču

Bivši šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović kao uzrok situacije u kojoj se svet našao vidi ekspanzionizam Zapada.

– Neoliberalni, koorperativni ekspanzionizam Zapada poslednjih 30 godina osvaja i sa Atlantika i sa Pacifika, ali u podređeni položaj gura i Afriku i Južnu Ameriku. Na ovaj način Rusija i Kina su se našle u “NATO sendviču”. Zato sam uveren da je “tačka lomljenja” Ukrajina. To je zid o koji će se odbiti plima ekspanzionizma Zapada koji više nema mogućnosti da se dalje širi i otima tuđe resurse i prirodna bogatstva – tvrdi Jovanović, ali i upozorava da upravo ovakva geopolitička situacija može proizvesti nesagledive posledice po sudbinu čovečanstva.

– Plašim se da Zapad ne želi da se odrekne bogaćenja na račun siromašnijih i slabijih, kao i drugih privilegija proisteklih na velikoj vojnoj moći, uključujući i nuklearno oružje. U klasičnom smislu, Treći svetski rat još nije počeo, ali bojim se da sve ukazuje da se uveliko vode pripreme za tako nešto. Na to ukazuje aktuelni ekonomski, obaveštajni, ali i informativni rat koji je zapravo “bubnjar” mogućeg budućeg sukoba – upozorava bivši šef jugoslovenske diplomatije.

Jovanović slikovito kaže da ekspanziju Zapada treba posmatrati dvojako.

– Posmatrano sa Atlantika, ta eskpanzija je na Istok, odnosno krajnji cilj je Rusija do koje se dolazi klasičnim, vojnim zauzimanjem teritorija bivših članica Varšavskog ugovora. Instalacija NATO u tim zemljama je ništa drugo nego to. Istovremeno, posmatrano iz perspektive Pacifika, to je širenje na Zapad koje kreće od američkih vojnih baza stacioniranih u Japanu, Južnoj Koreji, Filipinima, Guanu, Dijego Garciji…

Masovne vojne vežbe

– Veoma je opasna činjenica da najmoćnije zemlje sveta sve učestalije izvode masovne vojne vežbe, od Antlantika do Indo-Pacifika sa snagama koje broje i više od 40.000 vojnika. Te vojne vežbe ukazuju na pripreme za globalni pohod – upozorava Jovanović.

Tajvan ponovo optužuje

Kina je narušila prećutni sporazum o vojnim kretanjima u Tajvanskom moreuzu prelaskom nezvanične “središnje linije” koja se proteže niz plovni put, saopštile su vlasti u Tajpeju. Ukazujući na činjenicu da je prećutno razumevanje na središnjoj liniji narušeno od strane Pekinga, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng je u obraćanju parlamentu rekao da će Tajpej reagovati ako Kina pređe “crvenu liniju”, prenosi Rojters.

On nije saopštio šta je tajvanska “crvena linija”, ali je sugerisao da to uključuje kineske avione i dronove, koji lete na teritoriju Tajvana, ali nije označio “središnju liniju” kao “crvenu liniju”.

Kina, koja Tajvan smatra sopstvenom teritorijom, organizovala je u avgustu vojne vežbe velikih razmera, kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi. Kineske vojne aktivnosti u blizini Tajvana od tada su se nastavile, iako na znatno manjem nivou, a kineski vojni avioni rutinski prelaze središnju liniju, koja godinama postoji kao nezvanična barijera između dve strane.

– Središnja linija je trebalo da bude prećutni dogovor za sve. Taj prećutni sporazum je uništen – rekao je Čiu na sastanku parlamentarnog odbora.