EPA-EFE/Radek Pietruszka
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je priznao da antiruske sankcije imaju svoju cenu i za Nemačku, ali da smatra da su neizbežne.

– Ovaj rat se odražava i na nas, a bez ekonomskog pritiska na Rusiju se ne može. To je moj odgovor onima koji me pitaju zašto moramo da nosimo breme rata u drugoj zemlji – objasnio je Štajnmajer tokom obraćanja građanima Nemačke.
Prema njegovim rečima, često u Nemačkoj čuje pitanja poput: „Zar sankcije više ne škode nama?“, „Zar ne možemo jednostavno da ih pustimo na miru?“.
– Ova pitanja često čujem u poslednje vreme i ne želim da ih ignorišem, jer su strahovi koji se kriju iza njih, realni. Moramo odgovoriti na njih. Sankcije, prekid kontakata, isporuke oružja za rat koji besni: sve to nije svakodnevica, sve to se ne poklapa sa našim zamislima o mirnom suživotu. Ali, mi ne živimo u idealnom svetu, već u sukobu. Zbog toga su nam potrebna sredstva sukoba – pojasnio je Štajnamjer.
On je dodao da sankcije imaju svoju cenu, uključujući i za Nemačku.
Predsednik je poručio građanima da će morati da se pomire sa ograničenjima zbog krize narednih godina i nauče da budu skromni.

Nuklearna eskalacija mora biti sprečena

Štajmajer je još istkao da je u interesu Nemačke da se „oslobodi zavisnosti od režima koji uvodi tenkove u susednu državu i koristi energiju kao oružje“.
– U našim je interesima da se zaštitimo i umanjimo svoju ranjivost – smatra nemački predsednik.
On je takođe naglasio da Nemačka živi u uslovima sukoba i on se tiče stanovnika njegove države.

– Ali, za mene nije manje važno to što naša zemlja nije u ratu. Mi ne želimo da se to promeni. Širenje rata, čak i nuklearna eskalacija moraju biti sprečeni – zaključio je Štajnmajer.

1 COMMENT

  1. Prevedeno na narodski jezik ima da platite ,sve što smo mi politikom neprekidnog proširenja NATO
    Prema Rusiji ,
    I agresivnom američkom politikom učinili da zapad dođe do momenta kad je nuklearni rat vrlo blizu ,
    I još uvjek ne odustaje od slanja oružija i uništavanja ukrijnske države ,
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here