EPA-EFE
Nemačka vojska

NATO je pokriće za naoružavanje Nemačke. Ta zemlja je iskoristila jugoslovensku krizu da izvede svoje vojnike iz države, dok ovu u Ukrajini koristi da postane nuklearna sila, kaže za Sputnjik bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović.

Kakvi god lideri bili, Evropa je danas podeljena na staru koja je realnija i novu koja ne pita za cenu saradnje sa SAD. Iako se ta vernost i pokornost vezuju za NATO i Ameriku, kaže Jovanović, u suštini je to veza sa američkim vojno-industrijskim interesima.

– Pogledajte samo šta se prvo desilo posle 24. februara – Nemačka je objavila da izdvaja 100 milijardi evra za naoružavanje, a najveći deo ide na kupovinu američkih borbenih aviona F-35s koji su sposobni da nose nuklearne bombe. Nije li tom velikom i interesantnom narudžbinom kod Lokid Martina, Nemačka kupila i pravo na posedovanje nuklearnog oružja, jer zašto bi plaćala avione trideset odsto skuplje za korišćenje klasičnog naoružanja – upitao je Jovanović.

Prema njegovoj oceni, nemački kancelar Olaf Šolc nije ni približno dobar lider kao Angela Merkel, ali i takav, dodaje Jovanović, neće propustiti da naglasi da njegova zemlja izdvaja veliki novac samo da bi se ojačao NATO.

– Tu je Alijansa samo pokriće za naoružavanje Nemačke. Paralelno sa tim, Šolc govori o Nemačkoj kao prvoj evropskoj vojnoj sili. To znači da je on otvoreno rekao da želi da njegova zemlja bude vojno najmoćnija u Evropi. Da li ona to može da bude ako Francuska, njen sused, ima nuklearno oružje? Šolc, dakle, uključuje posedovanje nuklearnog oružja i to možda modernije od Francuske –  smatra bivši jugoslovenski ministar.

Nemačka koristi NATO za bildovanje nuklearnih mišića

Njega zabrinjava što se oko takvih izjava prelazi olako. On podseća i na reči nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera da njegova zemlja ima legitimno pravo da se vojno pojavi izvan svojih granica kako bi štitila svoje interese.

– Hoćemo li mi na vreme da se osvestimo i da ovladamo svim tim novim stvarima koje se dešavaju i da ih protumačimo na pravi način? Šta za koheziju Evrope znači to što Nemačka kaže da će posedovati najmoćniji vojni arsenal u Evropi? Povećavaju se ne samo finansijski kapaciteti Nemačke u odnosu na Francusku, već i vojni. Svedočimo trendu koji ne jača osovinu Pariz – Berlin, već trendu jačanja nepoverenja dve države – kaže Jovanović.

Nemačka dugo, pa i danas, koristi Evropsku uniju da bi prikrila svoje interese na Balkanu. On kaže da su njega lično Nemci pritiskali da otvore svoju kancelariju na Kosovu i Metohiji koristeći argument da smo to dozvolili Amerikancima. Jovanović je, navodi, rekao kolegi Volfgangu Išingeru da i pored toga što cenimo Nemačku, smatramo da su SAD jedina supersila na svetu.

– On mi je na to rekao: ne morate da date Nemačkoj, već Evropskoj uniji. Tako oni danas koriste NATO kao opravdanje za bildovanje vojnih mišića. Smatram da se naša javnost privikava na nenormalne vesti kao deo normalnosti ali moramo razmišljati i o posledicama – upozorava Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here