U prošlosti je cimet bio skup kao zlato. Ova začinska biljka utiče na zdravlje celog organizma. Pospešuje kognitine procese ali i leči infekcije u organizmu. 

Ulje cimeta, kako su pokazala istraživanja, efikasno je u lečenju infekcija uzrokovanih kandidom. Antibakterijsko dejstvo cimeta odlično je za lečenje stomačnih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mleveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, efikasni su u neutralisanju stomačnih problema. Dakle, cimet je veoma dobar za jačanje imuniteta.

Cimet je popularan prirodni lek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa. Osim toga ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja jer smanjuje nivo triglicerida, holesterola u krvi i viška masnoće.

Savet: Kašičica meda i četvrtina kašičice cimeta rastvorene u čaši tople vode poboljšavju imunitet i štite organizma od virusa i bakterija.

Cimet drastično smanjuje neprijatne simptome kod sindroma iritacije creva. Pomaže i kod nadutost jer podstče varenje, a odličan lek protiv grčeva u stomaku. Isto tako dobar je u borbi sa bakterijskim infekcijama.

Ova biljka bogata je manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu. Osobe koje imaju manje mangana nego što bi trebalo, češće obolevaju od osteoproze i artritisa. Kod bolova usled artritisa može vam pomoći masaža uljem cimeta ili ispijanje čaja od cimeta. Osim toga, zbog mangana umanjuje neprijatne simptome PMS-a i reguliše menstrualni ciklus.

Cimet spada u sam vrh onih namirnica koje su bogate antioksidantima i pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala. Poboljšava cirkulaciju pa samim tim ubrzava metabolizam. Ukoliko ga unosite u organizam bićete uspešni u borbi sa viškom kilograma.

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasti, zbog jakog antibakterijskog dejstva cimeta.

Savet: Ujutru u toplu limunadu stavite malo cimeta i to će vam pomoći za desni, za HT, za urinarni i probavni trakt.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može i ublažiti kašalj.

Ukoliko imate problem sa koncentracijom ili želite da se bolje fokusirate, miris cimeta može poboljšati vaše kognitivne sposobnosti, pamćenje, obavljanje određenih zadataka i da povećava budnost i koncentraciju.

Predlog: Nabavite sveće sa mirisom cimeta!

Leti cimet možete koristi nekoliko puta nedeljno zbog toga što pojačava znojenje, dok zimi možete svaki dan dodavati cimet u omiljeni napitak.

Predlog: Pola kašičice cimeta u kafu, kapućino, toplu čokoladu, čašu mleka ili čaj ili, pola ili celu kašičicu cimeta u pahuljice koje jedete za doručak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here