EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da bi voleo da uspostavi bolje odnose sa Srbijom kao i da bi bilo logično da njegova prva poseta u regionu bude Beograd.

– Prvu zvaničnu posetu sam imao u Briselu, što je potpuno logično. Sad očekujem da inteziviramo regionalne posete. Lično bih voleo da se nađem što pre u zvaničnoj poseti Srbiji. To isto važi i za druge države u regionu – rekao je Abazović, objavljeno je na sajtu nova.rs.

Na pitanje da neki diplomatski izvori kažu da će do kraja juna doći u Beograd, Abazović je rekao da bi mu bilo veliko zadovoljstvo, ako je to tačno.

– Nekako i pripada da počnemo iz Beograda. Ako je to tačno, onda sa velikim zadovoljstvom ću doći u Srbiju – rekao je Abazović.

On je rekao da se nada da će saradnja Crne Gore i Srbije biti mnogo bolja nego što je to bilo ranije, kao i da se nada da će “uzvratnim posetama zvaničnici obe zemlje demonstrirati mnogo bolje odnose”.

– Naravno, ostaje otvoren poziv za premijerku Srbije Anu Brnabić, za sve ministre i predsednika da i oni posete Crnu Goru. Verujem da ćemo u kontaktima koje budemo imali tretirati i ovo pitanje – poručio je Abazović, objavljeno je na sajtu nova.rs.

On je dodao da građani Srbije mogu da računaju na potpunu kooperativnost Vlade Crne Gore, kad je u pitanju promocija dobrosusedskih politika.

Na pitanje da li će Crna Gora postati deo Otvorenog Balkana, Abazović je rekao da će učestvovati na samitu u Ohridu 27. i 28. juna i da tamo dolaze kao posmatrači.

– Želimo da podelimo sva razmišljanja sa drugim predstavnicima država i voleli bismo da na taj nacin pokažemo kako inkluzivna politika ima svoju podršku na Zapadnom Balkanu. Licno bih voleo i da drugi premijeri u drugim državama, koji trenutno imaju neki rezervisani odnos, dođu za sto i razgovaraju. To ne znaci da neko mora da preuzima neke specijalne obaveze, ali je veoma važno da jačamo međusobno poverenje kroz otvoreni dijalog – istakao je premijer.

Abazović je rekao i da o incijativi “Otvoreni Balkan” ima afirmativno mišljenje, ali da u njegovoj vladi ima ljudi koji ne dele njegov stav i da “on to poštuje”.

Govoreći o Temljnom ugovoru sa SPC, on je rekao da je Podgorica iskazala spremnost da bude potpisan i da bi to trebalo učiniti u “nekom razumnom roku i staviti tačku na tu priču u obostranom interesu države i crkve”.

– Ono pravo koje tražite za sebe, dajte i drugima. Ako imamo jedan odnos sa drugim verskim zajednicama, ne vidim razlog da nemamo taj odnos i sa SPC i sa ostalim zajednicama koje će možda u budućem periodu zatražiti isto – poručio je Abazović.

Na pitanje da li očekuje da Beograd Crnoj Gori uskoro izruči bivšeg funkcionera DPS, Svetozara Marovića, Abazović je rekao da bi voleo da se to desi.

– Uveren sam da bi najbolja potvrda tih naših resetovanih odnosa bilo to da se, hipotetički govorim, Svetozar Marović pojavi na nekom od graničnih prelaza u Crnoj Gori i da ga mi ovde privedemo pravdi. Verujem da se to može desiti, ako me sad pitate kad, na to nemam odgovor – rekao je Abazović.

3 COMMENTS

  1. Ilegalno i nezakonito postao presednik vlade CG.
    Bio protiv temelnog ugovora.
    Sprecavao ustolicenje na Cetinu.
    Bio protiv ulaska Srba u vladu CG.
    Glasao za deklaracuju o Srebrenici protiv Srba i jos mnogo toga.
    Nema potrebe da dolazis u Srbiju posto si srpski neprijatelj.

  2. Znaci POCELA je turisticka sezona. Trebaju vam turisti iz Srbije, a od septembra ce te nas opet pljuvati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here