Kosovo online
Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović

Bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je za Euraktiv da bi glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope bilo “nemoguće pod njegovim mandatom” i da EU treba da bude konkretnija u dijalogu Kosovo-Srbija.

Prema pisanju briselskog portala, iako je Crna Gora proglasila nezavisnost od državne zajednice sa Srbijom 2006. godine, ona zadržava jake veze sa Beogradom. S druge strane, u Crnoj Gori živi više od 30.000 Albanaca koji podržavaju kosovsku nezavisnost i odbacuju stav Beograda i njegovih saveznika.

Upitan o postupcima nove vlade, Abazović je rekao da je u potpunosti podržavao Kosovo tokom svog mandata, ali da sada postoji “nova realnost“.

Novi premijer Milojko Spajić je ranije imao srpsko državljanstvo i želi bliže odnose između dve zemlje – osetljivo pitanje koje Crnu Goru deli na sredini, između „nezavisnih“ i onih koji sebe vide kao Srbe.

Međutim, Abazović je izjavio da Crna Gora ne planira da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

– Glasanje protiv članstva Kosova u Savetu Evrope bilo bi nemoguće pod mojim mandatom, bili smo vrlo jasni u našoj spoljnoj politici. Naša spoljna politika je bila 100 posto usklađena sa spoljnom politikom Evropske unije – rekao je on.

Što se tiče pristupa EU zastoju dijaloga između Srbije i Kosova, Abazović je rekao da Brisel treba da pojača svoju igru.

– EU bi trebalo da bude konkretnija. Ako uvek budemo imali ovakvu veoma meku politiku i dalje ćemo pričati o istoj stvari za 10 ili 20 godina. Ovo je katastrofa jer smo već izgubili 20 godina – rekao je on.

Dodaje da je jasno da obe strane žele dogovor, ali im je teško da se sporazumeju.

– Kosovo i Srbija žele da vide neki konačni dogovor i da pokažu da više nismo region sukoba već region razumevanja, ali to neće biti lako – naglasio je bivši crnogorski premijer.

4 COMMENTS

  1. Боже☦️Помози
    КиМ је Србија
    Р1244УН
    То каже
    БОЖЕ☦️ПОМОЗИ
    СПАСИ СРБЕ ОД ОВИХ И ОВАКВИХ душебрижних…

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Srbija i Srpski narod nikada nece priznati
    Da je Kosmet albanski a rukovodstvo pitanje
    koje nimo nezna ?!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here