EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Predsednik opozicione SD Crne Gore Damir Šehović, koji je odbio učešće u manjinskoj vladi Dritana Abazović, zbog prioriteta koji je podrazumevao i potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC i prisustva Socijalističke narodne partije u izvršnoj vlasti, insistira na smeni premijera za kojeg tvrdi da je, kako navodi, “državu (Crnu Goru) podredio vlastima u Beogradu i Aleksandru Vučiću.

Šehović u intervjuu za podgoričku Pobjedu kaže da suštinskih izmena, kako navodi, “tzv. temeljnog ugovora”, neće biti jer to “neće prihvatiti njegovi (Abazovićevi)nalogodavci po čijem diktatu radi”.

Šehović, koji je na čelnoj funkciji u SD, koja je bila kontinuirani partner Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića, zamenio Ivana Brajovića, bivšeg predsednika Skupštie Crne Gore, kaže da njegova stranka neće podržati nijedno kadrovsko rešenje koje je mimo državnih interesa.

Za Abazovića tvrdi da se okrenuo onima koji su mu bliski – “krajnjoj desnici koja je njegovo prirodno okruženje, nudeći im, kao na pijaci, jedan temeljni za tri ruke u parlamentu”.

Šehović smatra da, kako kaže, treba smeniti vladu koja funkcioniše po principu ,,kilo izdaje spram pola kila funkcija“.

Na pitanje da li u parlamentu postoji većina koja će podržati inicijativu SD za skraćenje mandata Skupštini, Šehović u opširnom intervju kaže:

“Zavisi kako prilazite stvarima. Ako gledate racionalno i politički pošteno, tu ne bi imalo šta da se misli: DPS i SDP su sami javno otkazali podršku vladi zbog političke prevare kojoj su, po sopstvenom priznanju, bili izloženi, kada je mimo njihovog pristanka, dogovora i volje, usvojen tzv. ”temeljni ugovor””.

Na pitanje da li je po njemu moguće formiranje neke nove većine bez izbora, Šehović kaže da “imamo premijera od političkog integriteta, on bi već podneo ostavku”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here