Vlada Crne Gore
Premijer Crne Gore Dritan Abazović u Srebrenici

Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. Poručio je “da nas ovi nišani podsete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima već nad ljudima i nisu ga počinile vojske nego politike – politike zla, smrti i prevara”.

Abazović je pozdravio prvo srebreničke majke, porodice žrtava, ministre, članove diplomatskog hora i sve prijatelje u BiH. On je u svom obraćanju istakao da je na današnji dan, pre 27 godina ubijeno čovečanstvo. Današnji dan je, kako kaže, simbolično obeležavanje “koliko smo loši bili”.

– Tog 11. jula 1995. godine je ubijeno čovečanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. Današnje simbolično obeležavanje je samo sećanje koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živeli ovde, u okolini već i za one za koje se mislilo da su došli da pomognu. Danas, 27. godina nakon toga na Balkanu i dalje živi duh mržnje, duh razdora, duh podela koji se, na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali se manifestuje politikama govora mržnje ili negacijom mržnje – poručio je Abazović.

Premijer Crne Gore smatra da se prošlost ne može promeniti, ali može budućnost. Poručio je, takođe, da genocid nisu počinile “vojske, već politike”.

– Mi prošlost ne možemo da promenimo, možemo budućnost i na nama je da izaberemo da li da živimo u balkanskoj međi ili pogledamo istini u oči, pružimo podršku porodici žrtava i da nas ovi nišani podsete na genocid nad nevinim žrtvama, ne nad Bošnjacima već nad ljudima. Nisu ga počinile vojske nego politike – politike zla, smrti i prevara. Zato treba da menjamo stvarnost, pogledamo jedni druge u oči – rekao je Abazović.

Abazović je u ime Vlade Crne Gore uputio najveći naklon svim žrtvama i porodicama uz reči kako veruje da samo zajedno, u jedinstvu, možemo graditi mnogo lepšu budućnost.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here