Aboridžini ne žele da pevaju himnu Australije

0
Zahteva da himna bude izmenjena: Džoš Ado-Kar

Kodi Voker i Džoš Ado-Kar poručili da “Advance Australia Fair” ne predstavlja njihov narod.

Temperaturu uoči predstojećeg prvog duela ragbista Novog Južnog Velsa i Kvinslenda, u okviru serije State of Origin, podigle su teme koje nemaju mnogo veze sa sportom. Javnost su ustalasale izjave dvojice igrača Novog Južnog Velsa aboridžinskog porekla, koji su najavili da će – bojkovati intoniranje nacionalne himne pred početak meča.

Prvi se oglasio Kodi Voker, a zatim i Džoš Ado-Kar, izjaviviši da neće pevati “Advance Australia Fair”, jer ta himna “ne predstavlja autohtoni narod Australije”.

– I mi Aboridžini smo Australijanci. Autohtoni narod bio je prvi na ovim prostorima i na ovoj zemlji, ali ova himna nas ne predstavlja i zato treba da bude promenjena. Da se razumemo, ja sam ponosni Australijanac, ali i ponosni pripadnik aboridžinskog naroda. Međutim, ako ova himna ne važi za nas, zašto bih je onda pevao – rekao je Ado-Kar u izjavi za “Sidney Morning Herald”.

Ovaj 23-godišnji ragbista Melburn Storma rođen je u sidnejskom predgrađu Blektaun i potiče iz aboridžinske porodice. Kaže da državna himna treba da bude promenjena tako da se njome prizna i autohtoni narod Australije, kao neraskidivi deo ove države.

– Zašto je to toliko teško? Zbog čega u himni ne mogu da se priznaju i autohtoni narodi Australije – pita Ado-Kar.

Najavio protest: Voker ispred aboridžinske zastave

Njegov saigrač iz reprezentacije Novog Južnog Velsa Kodi Voker prvi je najavio protest.

– Ne želim da namećem svoje mišljenje bilo kome, ali moj protest je samo znak kako smo odrastali mi pripadnici aboridžinskih naroda i kako se osećamo moja porodica i ja – poručio je 29-godišnji Voker, koji igra za lidera NRL lige Rabitose iz Južnog Sidneja.

Voker i Ado-Kar igrali su u februaru za tim “Svih zvezda” autohtone zajednice Australije i tada, kao ni ostali članovi njihove ekipe, nisu pevali nacionalnu himnu.

Podrška Vokeru i Ado-Karu stigla je i od mnogih članova šire australijske javnosti putem društvenih mreža, a na njihovu stranu stao je i čuveni ragbista Džonatan Trston koji je prošle sezone okončao uspešnu karijeru tokom koje je kao pripadnik aboridžinske zajednice odigrao 38 utakmica za državni tim.

Najava protesta aboridžinskih ragbista dogodila se u sedmici u kojoj se obeležava Nedelja nacionalnog pomirenja (27. maj – 3. jun), ustanovljena 1996. u znak sećanja na godišnjicu referenduma o izmenama Ustava po pitanju Aboridžina iz 1967. Takođe, prošle nedelje je u federalnoj vladi imenovan Ken Vajat, prvi Aboridžin ministar za pitanja autohtonpog naroda.

Nedelja pomirenja

Najava protesta aboridžinskih ragbista dogodila se u sedmici u kojoj se obeležava Nedelja nacionalnog pomirenja (27. maj – 3. jun), ustanovljena 1996. u znak sećanja na godišnjicu referenduma o izmenama Ustava po pitanju Aboridžina iz 1967. Takođe, prošle nedelje je u federalnoj vladi imenovan Ken Vajat, prvi Aboridžin ministar za pitanja autohtonpog naroda.

Podrška od Spajka Lija

Protest aboridžinskih igrača naišao je i na odobravanje čuvenog afro-američkog režisera Spajka Lija, koji trenutno boravi u Sidneju zbog filmskog festivala.
– Tim ljudima treba dati veći uticaj – rekao je Spajk Li. – Sport ima veoma važnu ulogu u borbi sa rasizmom širom sveta i smatram da mnoge velike promene počinju upravo od sporta, jer je on uv bio motor koji društvo vuče napred.

Pravo na stav

Podršku tandemu aboridžinskih ragbi liga asova pružio je i političar Voren Mandin, pripadnik naroda Nijungaj. Kandidat Liberala na nedavnim izborima rekao je da ih podržava u bojkotu, uprkos činjenici da on sam nema problem da peva himnu Australije.
– Kao i svuda, tako i među autohtonim narodom postoje različita mišljenja. Ali, verujte, više je podela u okviru većine partija nego u aboridžinskoj zajednici. Zato i ovi momci imaju pravo da izraze svoje mišljenje – rekao je Mandin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here