Lična arhiva
Iz opusa Ego eques: Admir sa posetiocima izložbe

Sarajevski slikar Admir Halilović, čiji je rad odavno prepoznatljiv i van granica Bosne i Hercegovine, široj javnosti poznat je po ekscentričnoj i orginalnoj tehnici kolaža, akrila i pastela na platnu, na kojima je motivima konja predstavio mnoge poznate ličnosti iz BiH, regiona i sveta. U MTS dvorani u toku je izložba njegovih dela “Slike iz opusa Ego eques”, koja je privukla brojne posetioce.

– Izložba pod nazivom “Slike iz opusa Ego eques” je otvorena 26. oktobra u MTS dvorani u Beogradu. Istoga dana održan je i koncert poznate grupe Regina i filharmonije. Tokom koncerta, slikao sam na sceni dodajući poseban element dinamike i kreativnosti tom fantastičnom događaju, a interakcija između muzike i slikarstva stvorila je nezaboravan doživljaj koji je ostavio dubok utisak na sve prisutne – kaže za “Vesti” Halilović.

Glavni motiv na Admirovim slikama su konji kao simboli plemenitosti, čulnosti i neprolaznosti, vešto spajajući animalni simbolizam s kolažima poznatih ličnosti.

– Time nastojim da skrenem pažnju na likovnu umetnost i približim je ne samo ličnostima koje uključujem u svoje slike nego i kompletnoj javnosti. Ideja se rodila još davne 2008, kada sam uradio prvu sliku na kojoj su bile tri glave konja i kolaži fotografija pokojnog glumca Saše Petrovića koji je kroz ulogu Čakija u predstavi Audicija obeležio ne samo moj nego i život mnogih tinejdžera tih godina.

Mnoge ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije imaju njegove slike, kao što su: Džiboni, Toni Cetinski, Branko Đurić Đuro, Neno Belan, Severina, Nina Badrić, Goran Bregović, Raka Marić, Enis Bešlagić, Dražen Žerić Žera, Davor Gobac, Masimo Savić i Đorđe Balašević i mnogi drugi.

– Tu su i velike svetske zvezde na mom popisu kao što su: Monika Beluči, Džejms Blant, Manu Čao, Roberto Kavali, Sanela Jenkins i Anđelina Džoli. Sa mnogima od njih sam ostao u dobrim odnosima, čak su postali i moje stalne mušterije što se tiče kupovine slika. Kad god odem u Beograd ili Zagreb sa mnogim popijem pićence. Sa Monikom sam se upoznao na snimanju filma “Na mliječnom putu” koji je režirao Emir Kusturica. Bila mi je čast provesti ugodno veče sa ekipom filma. Monika je pohvalila moj rad i ostavila snažan utisak na mene.

Umetnik kaže da mu je drago što su se njegove slike našle u domovima slavnih ličnosti.

– Naravno to mi je dobra preporuka za određene buduće saradnje.

Kavali veliki izazov

Najveći izazov u dosadašnjem radu Haliloviću je bio Roberto Kavali s obzirom na to da je i on, kako kaže, umetnik i poznati modni kreator i dizajner.

– Stalo mi je do mišljenja i kritike kolege iz branše.

A kako je danas biti umetnik na našim prostorima?

– Danas je, čini mi se, jako teško biti umetnik na prostoru Balkana. Nekako smo kao društvo zakazali u razvijanju navika odlaska u galerije, posete izložbama, čak je i kritika nedovoljna. Morali bi potpuno drugačije pristupiti stvaranju bolje veze s umetnošću jer nam to može podići kvalitet života.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here