commons.wikimedia

Nemački ambasador u Čadu proglašen je nepoželjnom osobom u toj centralnoafričkoj državi. Vlada u Ndžameni saopštila je u petak da diplomata Gordon Krike mora da napusti zemlju u roku od 48 sati.

Vlasti Čada optužile su Krikea za „nepristojan odnos“ i „nepoštovanje diplomatskih običaja“, navelo je ministarstvo za komunikacije Čada na Tviteru.

Dva izvora iz vlade Čada saopštila su da je nemački ambasador kritikovao odluku o odlaganju izbora u toj državi za 2024. godinu, što će omogućiti privremenom vojnom lideru Mahamatu Idrisu Debiju da učestvuje na njima, tvrdi Rojters.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo odluku vlasti u Ndžameni, ali izvori iz tog ministarstva navode da je odluka „apsolutno neprihvatljiva“ i da su u stalnom kontaktu sa vlastima Čada.

Krike je na čelu nemačke ambasade u Čadu od jula 2021. Prethodno je bio ambasador u Nigeru i na Filipinima.

Vojni lideri afričke države obećali su da će izbori biti održani u roku od 18 meseci, pošto je Debi preuzeo vlast na čelu tranzicionog vojnog saveta, nakon što je njegov otac, predsednik Čada Idriz Debi, poginuo u aprilu 2021. godine komandujući trupama tokom sukoba sa pobunjenicima. Međutim, odluka o izborima odložena je prošle godine za još dve godine, a oni su zakazani za oktobar 2024.

2 COMMENTS

  1. Kako ste vi Afrikanci nazadni. E zato ikad nećete ući u evropsku uniju. Pa zar vi ne znate da Nemci svima sole pamet, naročito Srbiji, usput nas malo i pobiju,al mi ih i dalje slušamo.

  2. Ma nema kuce za sta da ih ujede. Kakvi bre afrikanci. Sede po gumenjacima da bi se Evrope domogli.
    Sredozemno more je njihova, nazalost i zali boze ljudi, najveca grobnica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here