Ahimom odjekivale gusle

0

Guslaru pomažu Žarko Pecelj i Spasoje Kovač

 

 

Guslar iz otadžbine Ljubiša Atelejvić (33), koji je na prošlogodišnjem Vojvođanskom takmičenju guslara u Vrbasu poneo titulu najboljeg, prvi put je stigao među dijasporce.

Turneja

 

Zahvaljujući svojim prijateljima iz Hamburga, Žarku Pecelju, Spasoju Kovaču i Bori Pavloviću, Ateljević će narednih dana gostovati u nekoliko severnonemačkih gradova .
Pozdravljajući skup, Kovač je istakao da su "gusle i ono što govore nešto najsvetije", a to je tokom večeri svako i osetio.

 

On se zahvalio domaćinima na lepom prijemu, a naročito predsedniku kluba Jakovu Ćoroviću, koji se veoma zauzeo da okupi članstvo i dočeka goste bez obzira na to što je pre nekoliko nedelja imao tešku operaciju.

Veče je proticalo u bliskim kontaktima između publike i guslara. Dok je mladi Ateljević

gudio i pevao, sve o našoj burnoj istoriji, publika ga je bez daha pratila. On je plenio proizvodeći prijatne zvuke, nekako nežnije nego što se od gusala očekuje.

 

U pauzama se nazdravljalo , posluživalo izvanrednom domaćom hranom i razgovaralo. Mnogi su hteli da saznaju i detalje o neuobičajenom gostu, a on je neumorno odgovarao.

– Ja sam Srbin iz Trebinja, a živim i radim poslednjih nekoliko godina u Zrenjaninu.
Odrastao sam uz gusle, one dedove što su visile kod nas u kući. Nažalost, moj deda Milivoj nije dočekao da me čuje. Počeo sam da guslam tek pre pet godina.

 

U početku me je otac molio da prestanem, jer više niko nije imao mira od neprijatnih zvukova koje sam proizvodio, ali sam svake godine napredovao munjevitom brzinom – ispričao je uz osmeh.

Deca su zagledala živopisnu nošnju i dvoje gusle koje su se smenjivale u rukama majstora.

Uvek je bilo onih što su umeli da pripevaju, da pojačaju pesmu, a neke narodne kao "U dolini pokraj Lima" pevali su gotovo svi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here