pixabay.com

Kako bi ublažili udar na životni standard građana, poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojili su izmene i dopune Zakona o akcizama BiH kojima se ukidaju akcize na naftu i naftne derivate u trajanju od šest meseci.

Iako je ova vest u sredu uveče slavodobitno odjeknula u javnosti, koja je prethodnih dana ostala šokirana povećanjem cena goriva u BiH, stvari ni izbliza nisu tako jednostavne jer, prema prvim procenama, za promenu cena biće potrebno sačekati minimum mesec dana, a verovatnije i dva. Pre svega, zakon treba da bude usvojen u Domu naroda Parlamenta BiH. Sednica tog doma uopšte nije zakazana, a zasada je neizvesno i da li će zakon tamo uopšte dobiti podršku. Naime, u glasanju za ukidanje akciza nisu učestvovali poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu. Oni su napustili sednicu nakon što je odbijen njihov predlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid. S obzirom na to da nisu glasali za ukidanje akciza, suočili su se sa optužbama da ne žele da olakšaju život običnim građanima, a zatim je i otvoreno pitanje da li će podržati ove mere u Domu naroda, gde bez SNSD-a ništa ne može da bude usvojeno jer drže četiri od pet delegatskih pozicija u srpskom klubu. Ipak, prema našim saznanja iz te stranke, to ne bi trebalo da se dogodi, ali kada će biti sednica niko sa sigurnošću ne može da kaže.

Novi problemi nastaju kada i ako zakon bude usvojen u Domu naroda. Tada na scenu stupa Uprava za indirektno oporezivanje koja mora da izmeni softverski sistem koji prati uvozno carinjenje robe. Tu će, kako saznajemo u UIO, biti potrebno razdvojiti naftu i derivate koji su već uvezeni od one koja tek treba da bude uvezena. Za sve to potrebno je još mesec dana.

Cene goriva u BiH su posle izbijanja krize u Ukrajini skočile na istorijski maksimum. Na većini benzinskih pumpi za litar dizela potrebno je izdvojiti nešto više od tri marke. Pojedini pumpaši su ipak neovlašćeno digli cene, pa su inspektori u Srpskoj za samo tri dana ispisali kazni u vrednosti oko pola miliona KM.

Akcize na gorivo u BiH iznose 40 feninga, što znači da bi njihovim ukidanjem sve pojeftinilo upravo za taj iznos. Imajući u vidu da je od početka ukrajinske krize cena na pojedinim pumpama skočila i za više od 50 feninga, samo ukidanje akciza i neće mnogo uticati na kućne budžete.

Niži PDV na još dužem štapu

Istovremeno sa ukidanjem akciza, Predstavnički dom usvojio je i zakon koji predviđa promenu stopa PDV-a u BiH. Podsetimo, od uspostavljanja PDV-a u zemlji postoji jedinstvena stopa od 17 odsto. Novim zakonom bi luksuzna roba bila oporezovana sa 22 odsto, a životne namirnice i lekovi sa pet odsto. I za ovo nisu glasali poslanici iz SNSD-a, a kao i u slučaju akciza konačnu reč o tome daće Dom naroda. Razlika u odnosu na priču o akcizama jeste što bi, u slučaju usvajanja zakona, bilo potrebno najmanje šest meseci da UIO sprovede svu potrebnu proceduru.