EPA/Massimo Percossi
Dritan Abazović

Ako bi aktuelni potpredsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović bio premijer ove vlade, Socijalističkoj narodnoj partiji bi normalno po svim pravilima pripalo mesto predsednika Skupštine Crne Gore, izjavio je poslanik SNP Dragan Ivanović.

Ivanović je rekao da razgovori o formiranju nove vlade teku u dobrom smeru, i ona bi, kaže, trebalo brzo da bude formirana.

Odluke o učešću SNP-a u vladi, kako kaže, donosi Glavni odbor, koji još nije zasedao.

Dodao je da se čeka ishod pregovora, odnosno hoće li vlada biti formirana iz parlamentarne većine ili će to biti manjinska ili neka druga vlada.

– SNP nema još stav po pitanju manjinske vlade. Sve vreme smo bili za to da se vlada formira iz parlamentarne većine, pa su razgovori već vođeni sa DF-om. Meni je jako žao što su Demokrate posle svega odustale od te neke priče. Nadam se da će pristati pa da se nova vlada formira iz parlamentarne većine – rekao je Ivanović.

On je rekao da je SNP kooperativna za svaki dogovor. Nije mogao da precizira ko iz bivše vlade može da bude deo i one koja bi uskoro trebalo da bude formirana:

– Teško mogu to da kažem. Prihvatamo, ako se svi slože, da bude i nekih nestranačkih ličnosti. Cilj nam je i interes da ta vlada bude sposobna da iznese teret svega što će njoj biti obaveza.

Bitno je da se sada iskristališe hoće li biti dogovora u parlamentarnoj većini:

– Ako neće, a čini mi se posle ponašanja Demokrata da neće doći do toga, onda će se praviti manjiinska vlada u kojoj bi nosioci svih aktivnosti bili iz koalicije Crno na belo. Oni bi u tom slučaju ponudili SNP-u učešće, a nama onda predstoji da na Glavnom odboru odlučimo hoćemo li da budemo deo vlade ili ne. Ako bismo bili, mi bi morali veoma ozbiljno da uđemo u tu priču, svesni činjenice koliko je propusta bilo nekom prethodnom periodu.

On je rekao da bi nova vlada morala napraviti prioritete i pokazati građanima da je spremna da se uhvati u koštac sa svim problemima.

– Ako bi Dritan Abazović bio premijer, SNP-u bi normalno po svim pravilima pripadalo mesto predsjednika Skupštine Crne Gore, ali sve je stvar dogovora – rekao je Ivanović.

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović rekao je juče tokom posete Atini da očekuje da danas dobije izveštaj o konsultacijama političkih subjekata za formiranje nove vlade.

Na pitanje o Abazoviću kao mandatu, Ðukanović nije odgovorio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here