EPA/ANDY RAIN
Boris Džonson

Britanski ministar finansija Filip Hamond rekao je da će u sredu podneti ostavku, pre nego što mu Boris Džonson uruči otkaz, ukoliko preuzme premijerski kabinet.

Pre njega, ostavku je za isti dan najavio i ministar pravosuđa Dejvid Gok.

– Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem – kazao je Hamond u emisiji „Bi-Bi-Sija“, a prenosi Rojters.

„Indipendent“ prenosi da je Gok obavljao ovu funkciju od juna 2016. godine, kada je predsednica Vlade postala Tereza Mej i da je sada poručio da neće moći da nastavi sa radom u Vladi pod Džonsonom, bivšim šefom diplomatije, ukoliko on bude tražio „bregzit“ bez sporazuma s EU.

Gok je ocenio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom „poniženju“.

– S obzirom da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo odgovarajuće od mene da podnesem ostavku poput nje – kazao je Gok, a preneo je Tanjug.

Trka za novog lidera Torijevaca ulazi u poslednjih 48 časova, glasanje je u ponedeljak, rezultati će biti saopšteni narednog dana, a Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here