MN Press/Foto: Marko Metlas

Ako nekim čudom Republika Irska ne pobedi Portugaliju u Dablinu, fudbalskoj reprezentaciji Srbije biće potreban trijumf nad Portugalijom u Lisabonu (14. novembar) za direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru!

To je jasan epilog posle kvalifikacionih utakmica u utorak veče gde su i Orlovi i Portugalci slavili, s tim što naš tim ima bod više, slabiju gol-razliku i meč više u odnosu na Kristijana Ronalda i ekipu koji tek treba da igraju protiv Iraca.

Nekako je od samog starta kvalifikacija bilo jasno da će taj meč u Lisabonu odlučivati, mada su se mnogi nadali da bi Srbija na Mundijal mogla i sa remijem. Ovako, četu Dragana Stijkvoića Piskija čeka težak posao da učine nešto što nisu uradili u svojoj istoriji – ako gledamo sve utakmice od raspada bivše Jugoslavije.

Naime, Srbija, ili kako se ranije zvala SR Jugoslavija i Srbija i Crna Gora, nikada u kvalfikacijama nije pobedila jednu ekipu iz prvog šešira – a igrali smo ukupno 11 puta računajući one kvalifikacije za SP 1998 kao početne.

Jugoslavija je tada dva puta odmerila snage sa Španijom (poraz i remi), zatim smo dve godine kasnije i sami bili nosioci – ali čak ni tad nijednom nismo dobili Hrvate koji su došli u grupu iz drugog šešira (0:0, 2:2). U kvalifikacijama za odlazak na Mundijal 2006. godine dva puta smo remizirali sa Špancima, dve godine ranije i dve godine kasnije u kvalifikacijama za EP igrali smo dva puta sa Italijanima 1:1 i dva puta sa Portugalcima 1:1.

Najbliži pobedi protiv selekcije iz prvog šešira, barem na papiru, bili smo u kvalifikacijama za odlazak na SP u Rusiju kada smo igrali protiv Velsa. Kažemo barem na papiru, jer su Velšani oba puta vodili da bi na kraju utakmice završene rezultatom 1:1.

Zanimljivo, poslednji put smo neku selekciju iz prvog šešira dobili u sklopi kvalifikacija za odlazak na SP 1990 kada su tadašnji Plavi dobili Francusku sa 3:2 –  i to golom sadašnjeg selektora Piksija u 82. minutu meča.

U nastavku možete pogledati sve mečeve naše selekcije protiv timova iz prvog šešira:

Kvalifikacije za SP 1998. godine:

Španija – Jugoslavija 2:0
Jugoslavija – Španija 1:1

Kvalifikacije za SP 2002. godine:

Jugoslavija – Rusija 0:1
Rusija – Jugoslavija 1:1

Kvalifikacije za SP 2006. godine:

Srbija i Crna Gora – Španija 0:0
Španija – Srbija i Crna Gora 1:1

Kvalifikacije za SP 2010. godine:

Francuska- Srbija 2:1
Srbija – Francuska 1:1

Kvalifikacije za SP 2014. godine:

Hrvatska – Srbija 2:0
Srbija – Hrvatska 1:1

Kvalifikacije za SP 2018. godine:

Vels – Srbija 1:1
Srbija – Vels 1:1

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime