U Kesingtonu je 18. Septembra 1970, umro Džimi Hendriks jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike. Zvezda koju je časopis “Rolling Stone” 2005. godine postavio na prvo mesto rang liste “100 najvećih gitarista svih vremena”.

Pre pola veka, u sobi jednog londonskog hotela umro je, po mišljenju mnogih, najbolji gitarista u istoriji muzike, Džimi Hendriks, čiji život su obeležili razuzdani seks, droga i lude svirke na javnim nastupima. Muzika Džimija Hendriksa postala je simbol slobode i ljubavi u vreme hipika i “dece cveća”.

Muzičar je karijeru započeo sa jedva petnaest godina kada je postao ulični svirač.

Kad je ozbiljnije počeo da se bavi rokenrolom, okrenuo je muzički svet naglavačke. Kreirao je svojstvenu mešavinu psihodeličnog roka, hard roka i bluza koju je svetu predstavio kao frontmen benda “The Jimi Hendrix Experience”. Njegova muzika bila je neosporivo inovativna, kao i njegovi tekstovi. Mnogi stihovi njegovih pesama danas su neki od najcitiranijih rečenica.

Džimi Hendriks je sa 12 godina dobio svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao čitav njegov život.

Hendriksova gitara bila je i generator i gromobran. Stoga spaljivanje te gitare na sceni nije bilo tek spektakularni pirotehnički ritual, već i način da se publici pokaže da se svaki koncert, svaka pesma, svaki ton, događa samo jednom i nikad više. Ako ne izgoriš, i ti i gitara, kao da nisi ni svirao.

U mladosti svirao je po klubovima u Americi dok ga nije čuo bivši basista grupe “Animals”, Čas Čendler, koji je ponudio da mu bude menadžer i da sa njim pođe put Engleske, što je i učinio.

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput “The Who”, “The Beatles” i “The Cream” i u to vreme nastao je sastav “Jimi Hendrix Experience” sa Noelom Redingom na basu, Mič Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Hitovi Hendriksa: “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendriksa zvezdom u Engleskoj, a njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Hendriks je pažnju publike, pored odlične svirke, privlačio i time što je gitaru svirao zubima.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rock’n’Roll kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvezda u Holivudu je postavljena 1994. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here