commons.wikimedia/Violetova
MAKEDONSKI ALBANCI OŽIVLJAVAJU IDEJU "ALMAKOS": Skoplje, prestonica Severne Makedonije

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije Bojan Maričić, izjavio je da će ta zemlja, ukoliko ne izmeni Ustav, izgubiti mogućnost da nastavi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji.

– Očekujem da će do kraja godine mnogi zvaničnici iz EU, država članica i šire, doći i razgovarati sa našim političarima, poslanicima, partijskim liderima i preneti poruku da, ako ne uspemo ove godine, Bugarska neće propustiti priliku da istakne da nismo hteli i nismo mogli da ispunimo svoje obaveze – rekao je Maričić.

On je dodao da ne vredi iz političkih razloga blokirati proširenje preambule Ustava, sa čime će Makedonija izaći iz pregovora sa EU, dok će Albanija, Srbija i Crna Gora nastaviti intenzivne pregovore.

– Moramo da odlučimo da li ćemo ostati u kategoriji u kojoj se sada nalazimo, države koje pregovaraju zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom i Albanijom, ili ćemo preći u kategoriju sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, koje još uvek nemaju način da dođu do pregovora – rekao je Maričić

On je naglasio da Severna Makedonija mora da napravi ustavne promene i proces skrininga, ako želi da do kraja godine dobije bodove i pređe u sledeću fazu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here