EPA/Andrej Čukić
Ričard Grenel

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv predsednika Kosova Hašima Tačija za ratne zločine prouzrokovala je otkazivanje sastanka u Vašingtonu.

Datum novog sastanka biće određen vrlo brzo, međutim prepreke koje izazivaju odlaganja u povratku strana za pregovarački sto mogu rezultirati ostavkom Ričarda Grenela sa njegove dužnosti izaslanika za dijalog između Srbije i Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Podseća se da je to Grenel najavio u januaru u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je rekao da će se ako se Kosovo i Srbija ne budu kretali ka sporazumu, SAD povući.

– Kada govorimo o tome da li je to fer ili ne, nije do mene da kažem. Na meni je da dve strane dovedem za sto, a na stranama je da odluče. Strane moraju da mi kažu šta misle i šta žele. Ja težim boljoj budućnosti građana Kosova i Srbije. Moramo učiniti sve da prevaziđemo ono što svi vide kao sukob. Ako se dve strane ne pomere i ne postignu sporazum, povući ćemo se – rekao je Grenel u januaru tokom posete Beogradu.

Posle otkazivanja sastanka 27. juna, premijer Avdulah Hoti se iz Brisela vratio na Kosovo i najavio da će novi datum sastanka u Vašingtonu biti određen vrlo brzo. Hoti je jasno stavio do znanja da će tamo putovati jer mu Ustav garantuje zastupanje u procesu dijaloga.

Očekuje da će datum samita u Parizu, koji će organizovati predsednik Francuske i Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel biti uskoro objavljen, navodi se u tekstu.

2 KOMENTARA

  1. Grenel je neprijatelj Srbije , svako normalan ko brani svoju zemlju bi ga uhapsio cim zakorači ovde. Otvoreno radi prvotiv nase drzavne celosnosti. Prosto receno .

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime