Pexels.com

Svima se dešava da žele da zvuče sigurno i puno samopouzdanja, a da umesto toga kažu nešto zbog čega deluju arogantno i nesigurno i to je potpuno normalno.

Neke stvari kažemo nesvesno ili one deluju drugačije u našoj glavi pre nego što iz zaista izgovorimo, ali postoje fraze koje treba izbegavati, a mi smo izdvojili 10 primera u nastavku.

“Ne bih da se hvalim, ali…”

Ako ne želite da se hvalite, onda nemojte, jer ova rečenica nikog neće privući, već će izazvati suprotan efekat. Kako je hvaljenje sebe jedno od odlika narcizma, nikom nećete delovati samopouzdano, već zaljubljeno u sebe.

“Već znam to/Zar ne znaju svi to?”

Ako vam neko na poslu objasni nešto a vaš jedini komentar je da ste to već znali, to neće pokazati da ste puni znanja, već da ste arogantni i da vas ne interesuje da saznate nešto novo od njih. Umesto toga, zahvalite im se ili prosto potvrdite njihovu rečenicu bez osuđivanja.

“Prilično sam siguran/na…”

Ukoliko ste sigurni u nešto, to je u redu i možete to podeliti sa drugima, ali ako niste, nemojte prikazivati kao da jeste. Treba biti dovoljno siguran u sebe da vam nije teško da priznate kad nešto ne znate, jer tako pokazujete želju da saznate nešto novo od kolega.

“Bez uvrede, ali…”

Vi već nagoveštavate da ćete reći nešto što će uvrediti nekoga u vašoj neposrednoj blizini, što znači da verovatno ni bi ni trebalo to da izgovorite. To pokazuje da verujete da smete da kritikujete druge, a tako nećete stvoriti poverenje niti nove prijatelje.

Prevelika upotreba reči “ja” ili “mene”

Ukoliko se sve vrti oko vas i stalno imate potrebu da ističete sebe, to nikako neće zvučati privlačno ljudima u okolini. To se odnosi i na usmenu i na pisanu komunikaciju, tako da treba obratiti pažnju da “ja” zamenite sa “mi” ili “naš tim2 tamo gde je moguće.

“Samo sam se šalio/la”

Šale mogu da budu korisne, ali kada izgovorite ovu rečenicu samo da biste ublažili efekat onoga što ste prethodno izgovorili, samo pogoršavate situaciju. Time pokazujete da vam je uvreda i kritika bila namera od početka, tako da neke stvari ipak treba prećutati.

“Verovatno ne znate ovo, ali…”

Teško da postoji osoba koju ova rečenica neće naljutiti, jer ona ne samo da pretpostavlja da sagovornik nešto ne zna, nego se to ističe kao važnije od same informacije. Umesto toga, jednostavno im recite šta imate bez ovog uvoda.

“Ne znam zašto imaš problema sa tim, to je tako lako!”

Čak i da vas jeste iznenadilo da neko ima problema sa zadatkom koji vi smatrate lakim, to ne treba da im kažete ni na ovaj ni na bilo koji drugi način koji je generalizacija i stavlja njih u podređenu poziciju. Ukoliko možete, pomozite im, a ako ne možete, potražite zajedno nekog trećeg ko će pomoći.

“Ne shvataš ti to”

Mišljenja se razlikuju i često ideje ne nailaze na jednaku reakciju kod svih, ali treba da budete svesni da neko ima pravo da misli kako su vaše ideje pogrešne. Narcisi retko priznaju da nisu u pravu i njihove ideje su jedina opcija, zato probajte da uvek slušate drugu stranu.

“Da sam na tvom mestu…”

Ovo je još jedna rečenica kom pokazujete da smatrate kako vi znate sve bolje od drugih i kako je vaš savet jedino rešenje. Umesto toga, kažite “Da li si probao” ili “Šta misliš o…”AROGANCIJA jer to neće uvrediti nikog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here