pixabay.com
Plaža u Turskoj

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj istakao je izvanrednu saradnju dve zemlje u sektoru turizma, a kao dodatni vid liberalizacije putovanja, on je rekao da će turisti iz Srbije u Tursku uskoro moći da putuju i sa čipovanim ličnim kartama.

Najavljujući predstavljanje Turske na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu od 24. do 27. marta, Aksoj je rekao da će aktivnosti na promociji turističke ponude početi već prvog dana otvaranjem štanda te zemlje.

U 2021. godini Tursku je posetilo 85 odsto više srpskih turista u odnosu na 2020. godinu, dok je Srbiju posetilo čak 95 odsto više turskih državljana. Ovaj pozitivan trend u vreme pandemije potpomoglo je međusobno priznanje kovid sertifikata, a najavljena je i dalja liberalizacija putovanja.

– Između naše dve zemlje već postoji bezvizni režim putovanja, a prema novom sporazumu koji će ući u proceduru uskoro moći ćemo da putujemo sa čipovanim ličnim kartama – naveo je Aksoj.

Ambasador je predočio da Tursku ne čine samo Antalija, Alanja i Istanbul, već i prelepi predeli puni istorijskih znamenitosti, kulturnih i turističkih atrakcija.

– Od decembra je uspostavljena direktna linija između Beograda i Ankare koja ima za cilj da olakša svim srpskim turistima da stignu i do drugih turističkih centara naše zemlje. Izdvojio bih Anadoliju koja, kao najveća regija u Turskoj, ima mnogo znamenitosti koje nikako ne treba propustiti – istakao je Aksoj.

Govoreći o sličnosti dva naroda, ambasador je izrazio posebno oduševljenje prema prisutnosti turske kulture u Srbiji, navodeći posebno kulinarske sličnosti, turcizme u svakodnevnom govoru, ali i veliku prisutnost turskih serija koje dodatno približavaju njihovu kulturu ljudima sa ovih prostora.

– Naš cilj nije usmeren samo ka tome da srpski turisti posećuju Tursku, već i da našim državljanima približimo lepote Srbije – zaključio je ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here