Tanjug

Jedna godina u narednih pet će biti najtoplija zabeležena i postoji šansa dve prema tri da će jedna godina preći ključni prag globalnog zagrevanja od 1,5.

To predviđa alarmantni novi izveštaj Svetske meteorološke organizacije.

Izveštaj, poznat kao Globalno godišnje do dekadno ažuriranje klime, upozorava da ako čovečanstvo ne uspe da smanji emisije gasova staklene bašte na neto nulu, sve lošiji toplotni rekordi će padati nakon ove decenije.

Dakle, šta pokreće sumorne izglede za narednih pet godina? Očekivani El Ninjo, pored ukupnog trenda globalnog zagrevanja, verovatno će pogurati globalnu temperaturu do rekordnih nivoa.

Da li je Pariski sporazum već propao ako globalna prosečna temperatura pređe prag od 1,5℃ u nekoj od narednih pet godina? Ne, ali to će biti oštro upozorenje o tome šta se sprema ako brzo ne smanjimo emisije na nulu.

Svetska meteorološka organizacija navodi da postoji šansa od 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplija ikada zabeležena. I postoji šansa od 66% od najmanje jedne godine preko praga od 1,5 ℃ zagrevanja.

Takođe postoji šansa od 32% da će prosečna temperatura u narednih pet godina premašiti prag od 1,5 ℃. Šansa da privremeno pređe 1,5℃ stalno raste od 2015. godine, kada je bila blizu nule. Za godine između 2017. i 2021. bila je šansa od 10%.

Emisije gasova staklene bašte izazvane ljudskim faktorom već su podigle globalne prosečne temperature za više od 1℃ od kasnog 19. veka. U ažuriranju se navodi da je prosečna globalna temperatura 2022. bila oko 1,15 ℃ iznad proseka 1850-1900, uprkos uticaju hlađenja uslova La Ninje. Temperature sada rastu za oko 0,2℃ po deceniji.

Sada imamo više od jednog veka globalnih podataka o srednjoj temperaturi. To znači da bi trebalo da bude sve teže, a ne lakše, postići nove rekorde. Da nije bilo trenda, očekivali bismo da ćemo videti manje zapisa kako vreme prolazi, a podaci koje smo prikupili bolje obuhvataju čitav spektar prirodne klimatske varijabilnosti.

Umesto toga, pošto tako brzo zagrevamo svet, postavlja se više toplotnih rekorda na globalnom i lokalnom nivou. Ljudski uticaj na klimu gura temperature na neviđeno visoke sa alarmantnom učestalošću.

Trenutna rekordna globalna prosečna temperatura datira iz 2016. Veliki događaj El Ninja početkom te godine povećao je globalnu prosečnu temperaturu. El Ninjo događaji su povezani sa morima toplijim nego što je normalno u većem delu centralnog i istočnog Pacifika. Ovo pomaže zagrevanju niže atmosfere i podizanju globalne temperature za oko 0,1 ℃. Ovo možda ne zvuči mnogo, ali sa brzim zagrevanjem pozadine često je dovoljno da se obori prethodni rekord.

U sedam godina od trenutnog globalnog temperaturnog rekorda, čovečanstvo je nastavilo da pojačava efekat staklene bašte. Ovo čini novi rekord sve verovatnijim.

El Ninjo uslovi počinju da se formiraju u Pacifiku i sve je veća verovatnoća da će se uspostaviti u junu i julu. Ovo bi mogao biti prvi značajan El Ninjo od 2016. El Ninjo bi uveliko povećao šanse da se obori rekordno visoka globalna prosečna temperatura te godine, posebno 2024. godine.

2 COMMENTS

  1. Na koje gasove mislite? Kada bi se smirile ratne alijanse i prestale da probavaju i prodaju nuklearno oružje ova planeta ima šanse.Krave ni na koji način ne bi oštetile opstanak planete.Dakle, medijske kampanje bi trebale da se udruže u plasiranju istine i navedu glavne zagađivače!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here