Albanci nam uručili protestnu notu

0

Na sajtu je objavljeno da Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri izneli protiv albanskog naroda i države Albanije.

 

Cinizmu nema kraja: "Albanija kao članica NATO i kandidat za EU, verno sledi politiku saradnje, dobrosusedstva i demokratske stabilnosti u regionu"
 

Navodi se da su izjave visokih srpskih zvaničnika suprotne osnovnoj etici diplomatskih odnosa i recipročnog ponašanja, uzdržanosti i poštovanja između suverenih država.

 

-Štaviše, ne odražavaju aspiracije zemlje kandidata za članstvo u EU, dodalo je   Ministarstvo.

 

U saopštenju je upućen poziv liderima Srbije "da pokažu nedvosmislenost i zrelost tako što će osuditi anti-albanske izgrede koji su se dogodili pre, tokom i posle fudbalske utakmice između Srbije i Albanije".

 

Kao primer za to je navedeno "zadržavanje albanskih novinara i preduzetnika koji su

Albanski ambasador se "baš čudio" demaršu

pratili albanski tim na beogradskom aerodromu, spaljivanje albanske zastave na stadionu, četrdesetominutno skandiranje o ubijanju Albanaca i patološko nasilje nad albanskom reprezentacijom".

 

"Stara i sadašnja istorija Balkana su svedočanstvo da Albanija nikada nije bila faktor destabilizacije regiona, niti agresor naroda koji teže slobodi i nezavisnosti. Albanija nije odgovorna za činjenicu da prošlost može da bude teret za savest i emotivno stanje visokih srpskih vladinih zvaničnika", navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se da "Albanija kao članica NATO i kandidat za EU, verno sledi politiku saradnje, dobrosusedstva i demokratske stabilnosti u regionu, čvrsto verujući da je evro-atlantska integracija  zajednički put naroda i država u našem regionu".

 

"Zahvaljujući evropskoj prespektivi, danas imamo šansu da stvorimo region u kojem prevladavaju mir i prosperitet, umesto podela i ksenofobije", piše u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here