Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

“Učešćem KBS u međunarodnim misijama stvaraju se uslovi da se ova formacija predstavi kao neko ko može da obezbedi mir na celoj teritoriji Kosova”, upozorava za Politiku nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković.

Kosovski Albanci će od marta najverovatnije ostvratiti svoj vojni san, jer će preko Nacionalne garde Ajove biti ubačeni u NATO pešadiju.

Pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga trebalo bi da postanu deo mirovnih misija NATO u Iraku i Siriji. Albanske političke partije, koje su u kampanji za vanredne parlamentarne izbore, jednoglasno su se izjasnile da se prihvati poziv SAD poslat prošle godine Prištini i odobrile su slanje pripadnika KBS u mirovne misije NATO, u sastavu američkih trupa.

Takav potez mogao bi da dodatno destabilizuje ova deo Evrope, a spekuliše se da se na taj način Kosovo približava članstvu u NATO.

Američki pritisak na Srbiju?

Komadant KBS Rahman Rama najavio je da će od 2021. godine ova formacija prvi put biti deo vojne misije zajedno sa američkom vojskom, dodajući da je to, kako je rekao, veliko dostignuće za KBS. Poručio je da se povećava saradnja sa Severnoatlantskom alijansom i njenim strateškim partnerima.

On je dodao da je u toku proces potpisivanja pojedinih ugovora i da će, kako kaže, “Kosovo imati sofisticirano naoružanje kao i zemlje NATO”.

Istoričar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost podseća da je za SAD Kosovo nezavisna država i da oni od te politike neće odustati.

Graovac za “Politiku” navodi da je najava zajedničkih vežbi jedna vrsta pritiska na Beograd.

– Sve što Amerikanci rade nije slučajno i ovi postupci su usmereni u pravcu jačanja nezavisnosti Kosova. Samim tim uključivanje Kosova i američke vojne misije samo je nastavak te politike. SAD su se navodno protivile da počne formiranje kosovske vojske, iako je to u suprotnosti sa Briselskim sporazumom – kaže Graovac.

Uz to, ističe da je Amerikancima bitan svaki njihov čovek i da nikada neće odbiti ponudu da neko drugi bude NATO pešadinac, kao i da pomenuti pripadnici formacije sa Kosova nisu previše skupi.

– Mnogo je lakše, jeftinije i bezbolnije za njihovo društvo da ako neko strada u tim misijama, da to nikako ne bude vojnik iz SAD – navodi Graovac.

Pokazivanje da je Kosovo nezavisna država

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković kaže da ga najava da će kosovski Albanci biti deo misije NATO nije iznenadila, jer, kako navodi, oni su još od 1999. godine bili deo njihovih snaga i tako se ih prihvatili.

– To što se sada radi jeste pokušaj da se po svaku cenu, kršeći sva međunarodna pravila, pokaže da je Kosovo nezavisna i suverena država. I zato ih SAD vuku sa sobom, tu nema nikakve dileme – ističe Anđelković.

On ocenjuje da se na taj način i američkoj javnosti pre svega stvara atmosfera da je reč o jednoj prijateljskoj državi čiji vojnici idu rame uz rame s američkim vojnicima u takozvane humanitarne misije. Biće prikazano da je to vojska koja može da obezbedi mir i u drugim delovima sveta, ne samo na Kosovu.

– Time se stvaraju uslovi da se narednih godina samo kaže da KBS, koja učestvuje u raznim mirovnim misijama, sigurno mogu da to iskustvo iskoriste da obezbede mir na celoj teritoriji Kosova. Pravi se medijska prezentacija KBS kao vojno prihvatljive formacije za međunarodnu zajednicu, na Zapadu pre svega – zaključuje Anđelković.

2 COMMENTS

  1. albanci postaju nato pesadija dali srbski politicari vide sta se sprema srbiji neverujem to su praznoglava deca
    pa eto srbija je sretna sa njima prodaju amerima svoju haubicu koju ce oni da poklone albancima a vucic se gosti na hilandaru oce da postane i svetac sve sto radi ide protiv sigurnosti srbskog naroda pa zasto no tako je i tito radijo parola udri jaceg i neboj se i jos uvijek je naj postovaniji u srbskom narodu njegova ideja o stvaranju neke velike drzave bese politicka manipulacija srbske elite svatko ko je imalo bistar mogao je da zna da je to nemoguce

  2. Kada bud počeli da ih vraćaju u crnim vrećama shvatiće da rat nije Diznilend. Brzo će oni poskidati uniforme,samo kod Amera neće to baš tako lako ići . Kod njih se svaka usluga plaća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here