Youtube/ABC News (Australia)
Entoni Albanez

Entoni Albaneze će biti prvi australijski premijer koji će marširati na Mardi Grasu u Sidneju, pošto se pridruži paradi za svetski Prajd festival.

Premijer je rekao da će mu se pridružiti i ministarka spoljnih poslova Peni Vong, prva otvorena gej žena u parlamentu, kada bude učestvovao u tom događaju u februaru.

– Biću prvi premijer koji neće gledati marš na Mardi Grasu, već marširati – rekao je okupljenima, na zvaničnom otvaranju Prajd trga u Njutaunu, u zapadnom Sidneju, u subotu 11. februara.

Malkolm Turnbul je 2016. bio prvi premijer koji je prisustvovao Mardi Grasu, ali nije učestvovao u paradi. Te godine je opozicioni lider Bil Šorten bio prvi savezni lider velike stranke koji je učestvovao u maršu.

Albaneze je u subotu rekao da je njegova vlada posvećena uklanjanju nejednakosti na osnovu seksualnosti ili identiteta ljudi.

– Mnogo govorimo o toleranciji, a tolerancija je zaista važna, s tim da je ovo korak koji je mnogo važniji od tolerancije. Moramo da slavimo našu različitost, a ne samo da je tolerišemo, jer naša različitost je ono što našem društvu daje snagu – istakao je Premijer.

Albaneze je odao počast demonstrantima koji su marširali za prava homoseksualaca 1978, od kojih su mnogi uhapšeni kada je rasturena prva parada u ulici Oksford u Sidneju.

Od tada, godišnji marš u Sidneju je postao deo jednog od najvećih LGBTQI festivala na svetu.

Očekuje se da će ove godine učestvovati 12.500 ljudi, jer je parada uključena u 17-dnevni festival WorldPride.

Prema rečima Albanezea, Australija bi mogla da bude “svetionik za svet“, gde će svi biti poštovani i slavljeni bez obzira na njihova uverenja, seksualnost ili etničku pripadnost.

Uoči referenduma

Albanese je takođe pozvao prisutne da vode kampanju za ustavne promene kako bi se u parlament uveo “Glas autohtonog stanovništva Australije“, umesto da se samo glasa “za“.

Naime, “Glas“ treba da bude nezavisno, reprezentativno savetodavno telo autohtonih stanovnika Australije, za savetovanje parlamenta i vlade o stavovima Aboridžina i naroda sa ostrva Tores Strejt o pitanjima koja ih se tiču.

Premijer je inače uporedio predstojeći referendum sa uspešnim glasanjem o ravnopravnosti brakova 2017, očekujući da i ovaj referendum prođe uspešno.

Referendum će biti održan u drugoj polovini godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here