Aleks Marić, nekadašnji reprezentativac Australije i košarkaš Partizana, odlučio je da se po okončanju igračke karijere posveti trenerskom poslu.

Marić (34) je prihvatio poziv Sidnej Kingsa da postane deo trenerskog tima, a pre stupanja na funkciju “peče zanat” u NBA ligi. Bivši centar je deo trenerskog tima Nju Orleans Pelikansa tokom Letnje NBA lige.

– Oduvek sam želeo da budem trener, da vidim kako košarka izgleda sa druge strane, a ne samo očima igrača. Mnogo mi znači iskustvo koje sam stekao u Pelikansima, naučio sam nove stvari, a usput sam pratio i potencijalna pojačanja za Sidnej. Poznajem mnogo ljudi u klubu i radujem se novom iziazovu u karijeri – rekao je Marić.

Govorio je Marić i o ambicijama Kingsa u predstojećoj sezoni.

– Ne mogu da govorim o nekim velikim očekivanjima. Pravimo korak po korak, mislim da je najvažnije da udarimo temelje za budućnost. Gradićemo tim da bude sve jači i jači, a nadamo se i velikoj podršci navijača iz Sidneja, kao i iz cele države Novi Južni Vels.

Osvrnuo se na kraju Marić na dolazak u Kingse Markosa Luzade Silve, poznatijeg kao Didi, talentovanog brazilskog košarkaša kog je ovog leta draftovala Atlanta, pa ustupila prava Nju Orleansu. Didi će izvesno narednu sezonu provesti u Sidneju.

– Didi još uvek ima jezičku barijeru, čeka ga da nauči dobro jezik, ali i australijski sleng. Za sad već dobro vlada košarkaškim terminima i sigurno će se na kraju dobro uklopiti u tim i biti važan deo ekipe.

Kingsi grcali u problemima

Sidnej Kingsi osnovani su 1988, godine, a na vrhuncu slave bili su bili trostruki uzastopni prvaci Australije, 2003, 2004. i 2005. Ubrzo posle toga, 2008. godine, klub je zapao u velike probleme, izgubio je licencu za igranje u australijskoj eliti, ali se ipak vratio među najbolje 2010. godine. Od tad, Kingsi su se samo jednom, u sezoni 2012/13, plasirali u plej-of. U klubu se nadaju da će u narednim godinama ponovo biti u vrhu tabele i da će se u dogledno vreme ponovo boriti za titulu.

Izvor:
B.C.