Vesti
Prvi kroz cilj

Svi svetski asovi u Formuli 1 započinjali su karijere tako što su od malih nogu i u juniorskoj konkurenciji sticali veštine i gradili temelje za sopstvenu budućnost vozeći trke kartinga.

Kako bi jednog dana postali vrhunski vozači u seniorskoj konkurenciji u ovom najbržem sportu, mnogi od njih su najpre osvajali titule u malim, ali vihorno brzim motornim vozilima na četiri točka. U red šampiona kartinga već mnogo puta upisao se i mladi Srbin iz Sidneja Aleksandar Aleks Ninović.

U već petogodišnjem bavljenju ovim sportom, vozeći male automobile koji dostižu brzinu preko sto kilometara na sat, Aleks je osvojio na desetine trofeja. On dominira već duže vreme i još od svoje devete godine nastupa na lokalnim i državnim takmičenjima u svim juniorskim konkurencijama širom Australije.

Aleksandar Ninović je u svom uzrastu osvojio skoro sve što se može osvojiti na ovim prostorima, iz godine u godinu u kategoriji juniora od njegove devete godine pa na ovamo i danas kada trenutno nastupa u kategoriji juniora do 14 godina.

Proteklog vikenda u Melburnu je održano drugo ovogodišnje takmičenje na nivou čitave Australije. I ove sezone mladi Ninović je kao i prethodnih godina u mlađim kategorijama, nastavio s pobedama i sakupljanjem vrednih trofeja.

I u prvom ovogodišnjem državnom prvenstvu, koje je održano u Ipsviču u Kvinslendu, u februaru mesecu, ubedljivo je trijumfovao. U Melburnu se ponovo našao na pobedničkom postolju, pošto je i ovog puta na drugom ovogodišnjem prvenstvu Australije prvi prošao kroz cilj.

Sada, u nešto starijim juniorskim godinama, Aleks se već smatra znatno iskusnijim za svoje godine, što je izuzetno bitno u ovom sportu, jer se tada mladim vozačima dešava i mnogo manje pehova. Ninoviću se ranijih godina dešavalo da ga drugi takmičari za vreme trke bukvalno izguraju sa staze ili su mu se zbog neiskustva dešavali sudari. Ali, to je sada svedeno na minimum, a ove godine u potpunosti iskorenjeno što i jeste jedan od glavnih razloga njegovih velikih uspeha.

Ovaj talentovani dečak je pokazao i dokazao da je već sada vrhunski vozač i da vršnjaci u Australiji teško mogu da mu pariraju, osim u slučaju eventualnih pehova, kao što je recimo prinudno usporavanje usled kvara na motoru.

Aleksandra Ninovića je teško onemogićiti da prvi prođe kroz cilj, bez obzira na kojoj stazi se vozi trka ili ko su mu rivali na stazi. O njegovoj nadmoći takođe govori i podatak da skoro uvek startuje sa “pol pozicije”, odnosno s čela kolone, pošto se za tu poziciju izbori u kvalifikacijama koje prethode trci.

Posle održanog takmičenja u Melburnu, Ninović vodi u generalnom plasmanu sa ukupno 120 osvojenih bodova, drugi je Bendžamin Manro sa 107, a treći Rajan Mekmilan sa 75 bodova.

Treći trkački vikend za Šampionat Australije u kartingu vozi se od 30. aprila do 2. maja u mestu Bolivar u Južnoj Australiji. Zatim sledi takmičenje u Simoru (Viktorija) od 25. do 27. juna, a peto nadmetanje najboljih mladih vozača kartinga ove godine održaće se 27. i 29. avgusta u Njukaslu u Novom Južnom Velsu.

Po završetku svih pet prvenstava, vozač koji bude imao najveći broj osvojenih bodova postaje šampion Australije u kategoriji juniora do 14 godina. Nema sumnje da je Ninović već sada prvi favorit za titulu državnog šampiona, a ako nastavi u ovom tempu, mladog Srbina niko neće moći da sustigne.

Takav talenat, uz neophodnu podršku sponzora, mogao bi ovog dečaka u budućnosti da odvede i pred vrata Formule 1, što i jeste Aleksov najveći sportski san. Ko zna, možda jednog dana postane naslednik Danijela Rikarda, trenutno najboljeg i najuspešnijeg Australijanca u ovom svetski popularnom sportu.

Aleks i Saša Ninović posle pobede u Melburnu

“Kolica sa motorom”

Karting je sport u kome takmičari upravljaju malim vozilima na motorni pogon i postoji razlika između dečjeg (od 4 do 14 godina) i kartinga za odrasle, koji uglavnom počinje da se vozi posle navršenih 14 godina. Reč je o jačim i bržim mašinama, koje iziskuju i veću veštinu i bolju psihofizičku pripremljenost vozača.

Inače, reč “karting” potiče od engleske reči “cart”, što znači “kolica”. Dakle, u bukvalnom prevodu, karting su “kolica s motorom”, a u stvari reč je o manjoj verziji pravih trkačkih automobila, kao što su bolidi Formule 1 i slični četvorotočkaši.

Porodica najveća podrška

Karting je veoma sport skup i potrebna su velika ulaganja, pa oni koji nemaju sponzore teško mogu da opstanu i uspeju. Ninovićima to za sada polazi za rukom, uspešno odolevaju svim izazovima i opstaju na nogama. Česta putovanja po Australiji i svako menjanje destinacija zahteva boravak od više dana u drugom gradu, a to podrazumeva i dodatne troškove.

Naravno, o tome brine otac malog Aleksa – Aleksandar Saša Ninović, koji se i sam bavio ovim sportom u Australiji i postizao sjajne rezultate. Veliku podršku Aleksu daju i majka Fenela (pravoslavka iz Iraka) i starija sestra Sofija, koje vode računa da mladi šampion ima najbolji mogući smeštaj.

Mladi Ninović sa osvojenim trofejima

Sportski koreni

Mlađani Aleks ima jake sportske korene u svojoj porodici. Ne samo da mu je otac svojevremeno takođe vozio karting, već je i deda Gojko, koji je nažalost preminuo pre mesec dana, bio aktivan sportista.

Kao mlad je već bio profesionalni fudbaler u Slogi iz Užičke Požege, a po dolasku u Australiju nastavio je karijeru u redovima Avale iz Sidneja (današnji Beli orlovi iz Boniriga) i još nekoliko klubova, među kojima je FK Jedinstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here