Tanjug/AP
Si Đinping

Evropska turneja predsednika Kine Si Đinpinga uoči očekivane posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini ukazuje na to da Peking ima bliske partnere u Evropi, uprkos neslaganjima između zemalja kontinenta, piše američki CNN.

„Si Đinping je ogolio podele u Evropi uoči očekivane posete Putina“, naslov je članka američke televizije.

Kako se navodi u tekstu, uprkos „složenim pitanjima“ u Francuskoj koja su se ticala trgovine i sukoba u Ukrajini, evropska turneja predsednika Kine završena je „jasnim signalom“: Kina, uprkos razmimoilaženjima sa mnogim evropskim zemljama, “ima pristalice na Starom kontinentu“.

Silu privlačenja Kina je jasno demonstrirala u Srbiji i Mađarskoj: obe zemlje, koje dobijaju velike kineske investicije, tokom posete Si Đinpinga najavile su da odnosi sa Pekingom prelaze na novi nivo, što je postalo simbolična pobeda za kineskog lidera, navodi autor članka.

Istovremeno, ostale evropske zemlje teško da bi priredile predsedniku Kine tako svečani prijem, piše list. Kako se objašnjava, kinesko-evropski odnosi zasenjeni su „dugom listom ekonomskih zahteva i žalbi Evropske unije na Peking“, što bi moglo da dovede do sveobuhvatnog trgovinskog rata.

„Evropa takođe ima ozbiljne sumnje da Peking ima globalne ambicije i da teži jačanju svog uticaja. Posebno nezadovoljstvo u Evropi izaziva podrška Kine Rusiji“, navodi američki medij.

Kako se ističe, tokom prve posete Si Đinpinga Evropi u poslednjih pet godina, na kineskog predsednika su vršili pritisak francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Oboje će, verovatno, pažljivo pratiti sastanke Sija i Putina, koja bi trebalo da se održi u skorije vreme“, smatra autor teksta.

Podsećamo, na sastanku sa Makronom i Fon der Lajen u Francuskoj, kineski predsednik je istakao da Kina, Francuska i EU treba zajedno da se suprotstave eskalaciji borbenih dejstava u Ukrajini, stvarajući uslove za mirovne pregovore. Po njegovim rečima, Kina će podržati održavanje međunarodne mirovne konferencije koju će priznati i Rusija i Ukrajina.

Krajem aprila Putin je saopštio da planira posetu Kini. To će biti njegova prva međunarodna poseta nakon stupanja na dužnost.

7 COMMENTS

  1. Peking i Sidji Ping – misli kao i cela Kina – samo na sebe. Pustite vi ta prijateljstva i golove /folove. Velika sila je uvek samo za sebe i svoj narod.

  2. Zna se gde je prvo dosao: na Zapad. Prica je zavrsena. Pa malo Srbija, Madjarska pa teg onda Putko.

  3. Kako sam srecan sto samo EU i Amerika misle o nasem dobru, a svi ostali misle samo o sebi. Hehe. Da li ce bar neko da poveruje u tu besmislicu?

  4. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here