Pixabay.com
Ilustracija

U isto vreme smrtonosna bolest teroriše svet, sezona alergija započinje ili već u punom jeku.

Stručnjaci kažu da alergije mogu da utiču na respiratorni sistem i da ga učine krhkijim pa samim tim se tad lakše i možete zaraziti covidom-19.

Ako ste ovih dana nešto češće kijali, prva misao koja vam je došla do mozga verovatno je bila skraćenica koja sadrži broj 19. A možda je samo trebalo da pogledate kroz prozor i vidite da sve cveta.

Ako vas svrbi nos, crvene su vam oči i kašljucate, a skloni ste alergijama, važno je da se zaštitite. Kako to da uradite, za CNN objašnjavaju američki pulmolozi i alergolozi.

– Kada dobijete alergiju, u vašem telu dolazi do upalnih procesa. Ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će početi da vas svrbi. Doći će do curenja nosa i do drugih manjih upala koje mogu da oslabe vaš imunitet i olakšaju prodor virusu covid19 – rekla je doktorka Lejki Rajt koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u bolnici u Bostonu.

Zato stručnjaci tvrde da je važno postupati preventivno.

– Pokušajte da se što manje izlažete uzročnicima alergija i počnite sa uzimanjem lekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time sprečili stvaranje sluzi ili nastajanje upala – preporučuje pedijatar Met Doerti specijalista za lečenje astme i alergija kod dece.

On ističe da je najvažnije da se na minimum svede “stvaranje sluzi”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here