EPA-EFE
Karlos Alkaras

Supertalentovani španski teniser Karlos Alkaras na sve načine pokušava da stigne i prestigne suverenog vladara belog sporta Novaka Đokovića, koji se nalazi na prvom mestu ATP liste. Zato i ne čudi što je Karlitos prijavio sve moguće turnire do kraja sezone i otisnuo se na svojevrsni put oko sveta…

S obzirom da je na poslednjoj rang-listi objavljenoj u ponedeljak razlika između prvog i drugog reketa planete iznosila 2.830 bodova, stekao se utisak da je Đoković u finišu sezone nedodirljiv. Ali, taj prvi utisak često zna da prevari, što je upravo slučaj sa Đokovićem i Alkarasom.

Prvoplasirani Novak ima 11.545 bodova, dok je Alkaras startovao na Mastersu u Šangaju sa 8.715 bodova, ali se njegov saldo iz meča u meč povećava, sve dok niže pobede.

Pao je Britanac Evans i to je 20-godišnjem Špancu donelo novih 90 bodova, dok Novak gubi poene jer nije prijavio i ne igra na turnirima na kojima je prethodnih godina osvajao titule, što je bio slučaj sa Tel Avivom i Astanom.

Alkaras je “put oko sveta” počeo u Kini, prijavio je Peking i Šangaj, a posle toga bi trebalo da se uputi u Švajcarsku, gde je prijavio učešće za turnir u Bazelu iz Serije 500.

I Peking je na talonu nudio 500 bodova, ali se Alkaras “sapleo” pred Italijanom Janikm Sinerom od kojeg je izgubio u dva seta u polufinalu – 7:6, 6:1. Nastavio je azijsku turneju Karlos i poteru za Novakom u Šangaju, i dalje traje njegov put ka trofeju, naredna prepreka mu je Bugarin Grigor Dimitrov.

Činjenica je da Španac može da prepolovi prednost koju ima Đoković, jer će najboljem teniseru sveta svih vremena biti obrisano 500 bodova osvojenih u Astani, koja je ove sezone turnir iz Serije 250, a Peking je dobio zvanje turnira sa 500 bodova.

Đoković će po svemu sudeći biti prvi do mastersa u Parizu čiji je početak zakazan za 30. oktobar.

Alkaras bi maksimalno mogao da osvoji ukupno 1.000 bodova na mastersu u Šangaju, čime bi zaostatak u odnosu na Đokovića iznosio 1.330 bodova. Posle ga čeka selidba u Evropu i Bazel, a teško je prognozirati kako će se odvijati stvari. Kada bi se pravila projekcija da Španac tamo bude najbolji i da osvoji trofej, “istopio” bi razliku za još 500 bodova, pa bi konačna bitka i odluka o tome ko će sezonu završiti prvi trebalo da usledi u Parizu.

Titulu u “Gradu svetlosti” brani Holger Rune, dok je Alkaras prošle godine stigao do četvrtfinala Pariza, a Đoković je zaustavljen u finalu od pomenutog Danca.

Novak se trenutno 394. sedmicu šepuri na vrhu, Alkaras je na putu oko sveta kako bi ga ugrozio, a teniski svet navija da bude svedok još jednog spektakla, nalik onima u Londonu, Parizu, Sinsinatiju i Njujorku, koji ih je obojicu odveo do krajnjih granica, a navijače u ekstazu.

Tu je za kraj naravno i završni masters u Torinu, ali otom-potom, da prođu prvo Šangaj, Bazel i Pariz, pa da se vidi ko će sa koje pozicije zaigrati u Italiji.

1 COMMENT

  1. OjHa, konacno jedan `pametan` tekst i sa konkretnom motivacijom objavljen, a to je da se mase pale na teniska takmicenja. Sve je realno ispisano, jedino sto nije naznaceno da se Novak davno odrekao brojanja nedelja i da je ostala samo prica oko gs za njega aktuelna, a videcemo i koliko je to dobra odluka obzirom da nece imati meceve u nogama na narednim gs, ali i to cemo videti na kraju balade!
    Karlito po meni vec pravi gresku jer se preforsirava bez neke prevelike potrebe i znacaja, da li ce biti prvi ove ili naredne godine i nije nesto bitno jer ima tek 20g. i vremena da obori sve rekorde ako bude zdrav, ali preforsiran nece biti ni zdrav sigurno. Ajde da uzivamo u tenisu, ko god ga igrao jer ima opet nekoliko pravih majstora medju mladima!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here