freepik.com
Saveti za negu kose

Aloja vera, kao samostalni sastojak, odgovorna je za mnoge divne stvari.

Iako nije široko poznato, sasvim je prihvatljivo koristiti aloe veru kako na licu, tako i na kosi. Zapravo, ona je pravi prirodni proizvod sa čudesnim svojstvima.

Ono što je posebno fascinantno je da je aloja vera dostupna u različitim oblicima, uključujući gel, sok, kremu i tablete, kao i u obliku proizvoda kao što je Aloe First spej. Takođe se preporučuje da je koristite direktno iz njenog prirodnog izvora – biljke aloje vere.

Evo šta treba da znate o tome kako aloja vera može da ojača vašu kosu i pomogne vam sa ublažavanjem svraba vlasišta ili masnim pramenovima.

Šta je aloja vera?

Aloja vera je biljka koja je poznata po svojim umirujućim svojstvima. To su višegodišnje biljke mesnatih listova koje podsećaju na kaktuse i potiču iz Afrike, a Egipćani su je nazivali “biljkom besmrtnosti”.

Smatra se da postoji čak 360 različitih vrsta aloje, koja se koristi već hiljadama godina.

Danas se obično koriste dva dela biljke. Prvi je prozirni gel koji se nalazi unutar listova. Može se direktno uzimati iz biljke ili stavljati u tečnost ili kapsule i uzimati oralno.

Drugi deo naziva se aloja lateks. To je žuta pulpa ispod spoljašnjeg dela listova. Veruje se da ima laksativna svojstva i uzima se oralno radi pomoći kod zatvora.

Da li je aloja vera dobra za kosu?

Bogata vitaminima i mineralima, smatra se da aloje vera može poboljšati zdravlje vaše kose. Ona može biti odlična za kontrolu masnoće, jačanje, pa čak i podsticanje rasta kose.

Sada kada smo ukratko pokrili istoriju aloe i biljke aloe vera, fokusirajmo se na ono zbog čega ste ovde, prednosti korišćenja aloje vere za kosu.

Bićete zadovoljni činjenicom da postoji nekoliko prednosti:

⦁ Dubinski čisti masnu kosu

Aloja vera efikasno čisti vlas kose, uklanjajući višak sebuma (ulja) i ostatke drugih proizvoda za kosu. Za razliku od drugih hemikalija u proizvodima za kosu, aloe vera proizvodi su blagi i čuvaju integritet vaše kose.

Korišćenje aloja vere je odličan način da dobijete kosu koja izgleda zdravije, sjajnije i mekše.

0. Smanjuje svrab vlasišta

Seboreični dermatitis je klinički termin za stanje koje nazivamo perut. Simptomi svraba vlasišta i perutanja kože ispod kose mogu se tretirati aloja verom.

Istraživanje iz 1998. godine pokazalo je da aloja vera pomaže u rešavanju upale vlasišta koja izaziva perut. Masne kiseline koje se nalaze u biljci aloje imaju protivupalna svojstva.

0. Jača kosu

Baš kad ste mislili da aloja vera ne može biti impresivnija, otkrivamo vam da može pomoći u jačanju vlasi kose.

Zašto? Zato što sadrži vitamine A, C i E, koji doprinose obnavljanju ćelija, a samim tim mogu podstaći rast zdrave i sjajne kose. Takođe, aloja vera, bogata mukopolisaharidima, hidrira i štiti od UV zračenja, što znači da ima pozitivan efekat na obnavljanje kose od oštećenja od sunca.

0. Podstiče rast kose

Aloja vera nije magična formula, ali možete je isprobati kako biste podstakli rast kose. Naime, u gelu aloja vere se nalaze i vitamin B12 i folna kiselina. Obe ove komponente mogu pomoći u prevenciji opadanja kose.

Dakle, ako redovno čistite teme i nanosite aloja veru na kosu, mogli biste primetiti smanjenje lomljenja i opadanja vlasi. Ipak, iako mnogi tvrde da aloja vera zaista pospešuje rast kose, trenutno postoji ograničen broj kliničkih dokaza koji bi potvrdili ili opovrgli te tvrdnje.

Koji su rizici aloja vere?

Obično nema mnogo razloga za zabrinutost prilikom korišćenja aloja vere, ali kod nekih ljudi može doći do alergijskih reakcija.

Ako je dosada niste koristili, preporučljivo je da pre nego što je nanesete na kožu, obavezno uradite test na malom delu kože. Nanesite malu količinu aloja vere na unutrašnju stranu zgloba i sačekajte do dva sata da vidite da li će vaša koža imati negativnu reakciju. Na ovaj način ćete saznati da li ste osetljivi na aloja veru.

Takođe, budite oprezni kada koristite aloja veru na koži istovremeno sa kremom na bazi hidrokortizona. Kada se ova dva proizvoda koriste zajedno, aloja vera može da poveća apsorpciju kortizona preko kože.

Aloe vera: Zaključak

Aloja vera, kao prirodni proizvod, nudi niz blagodati za kosu. Osim što je efikasna u čišćenju masne kose i smanjenju svraba vlasišta, takođe jača vlasi i podstiče rast.
Ipak, ako ste skloni alergijama, važno je izbegavati potencijalne alergijske reakcije i koristiti je pažljivo.

Isprobajte aloja veru za zdravu, sjajnu kosu, ali budite oprezni i sprovedite test pre upotrebe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here