Amadeus bend i Big bend u Golupcu

N. S. Preradović - Vesti
0
N. S. Preradović

Turistička organizacija Golubac i ove godine po 12. put organizuje “Sajam Dunava 2019.” i 54. “Golubački kotlić”, manifestacije dobro znane u celoj Srbiji koje će trajati od 25. do 28, jula.

Svi posetioci će moći uživati i u bogatom kulturno umetničkom programu, a već prvog dana koncert će imati grupa “Renesans”, U petak 26. jula u sportskom centru Golubac goste će zabavljati Davor Jovanović, dok će u dane vikenda nastupiti “Amadeus bend” u subotu, a nedelja je rezervisana za Dejana Petrovića i “Big Bend”. Oba koncerta održaće se u sportskom centru.

– Otvaranje manifestacije je po prvi put u obnovljenoj tvrđavi “Golubački grad”. Sama manifestacija je kolažnog tipa, što znači raznovrsnog sadržaja, što znači za svakog po nešto. Dakle za sve goste od “jedne pa do 81. godine” – rekao je Vojislav Živanović, direktor TO Golubac.

Za najmlađe je predviđeno “Zmajevo selo”, gde će deca da se susretnu sa legendama, koje su ispričane pored Dunava.
– Po legendi zmajevi su nekada živeli u Dunavu. Po legendi poslednjeg zmaja je ubio srpski junak Miloš Obilić. Iz usta te ale po legendi je izašla  golubačka mušica, koja je Golubac proslavila u svetskim naučnim krugovima – kazao je Živanović.

U okviru “Sajma Dunava 2019”. održava se i legendarni “Golubački kotlić”.
– Ova manifestacija održava se od 1965. godine. Samo ime kaže da je reč o kuvanju riblje čorbe, gde najveći majstori, alasi dolaze u Golubac i takmiče se. Najbolji će dobiti i nagrade – kaže Živanović.

Kuvanje alaske čorbe  sadrži samo pet elemenata, a to su: voda, riba, crni luk aleva paprika i so.
– Međutim svaki majstor dodaje i nešto svoje što ne želi da otkrije, tako da svaka riblja čorba bude različita. Na manifestaciji će biti i vitezova, likovna kolonija na koju dolazi 15 akademskih slikara koji će oslikavati Golubac i Dunav – istakao je prvi čovek TO Golupca.
Inače u 2018. godini ovaj kraj je posetilo 80.000 ljudi, dok se ove godine očekuje čak 100.000 posetilaca.

Ponuda i za dijasporu

– Za naše ljude u dijaspori imamo turističku ponudu i to ne samo samo golubačku tvrđanu i manastir Tumane imamo i vikend naselje u Sjevince koje broji više od 3.000 vikendica, gd eje vazduh specifičan jer je pod borovom šumom. Imamo i devet kilometara dugu biciklističku stazu koja je povezana sa Golupcem. U toku ove godine krećemo sa izgradnjom nastavka te staze od Golupca pa sve do tvrđane. U toku naredne dve godine očekuje se završetak radova – rekao je Marko Stojaković, zamenik predsednika opštine Golubac za “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here