commons.wikimedia/Goldfinger
Ambasada Rusije u Beogradu

Ambasada Rusije u Srbiji oglasila se danas povodom izjava ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila o rusko-srpskim odnosima.

Komentar Ambasade Rusije u Beogradu prenosimo u celosti:

“Bez preterivanja, zapanjeni smo neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji K. Hila o rusko-srpskim odnosima. Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući – kao da ima takvo pravo – objašnjenja (!) od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem od strane ministara spoljnih poslova Rusije i Srbije 23. septembra 2022. godine u Njujorku plana konsultacija između resora za 2023-2024. godinu.

Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o ‘jedinstvu u rusofobiji’, zamene međunarodnog prava ‘poretkom zasnovanim na pravilima’, povoljnim samo za SAD, i širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu.

Ne sumnjamo da mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju.

Ambasada Rusije u Beogradu, sa svoje strane, nastaviće, u kontaktu sa srpskim partnerima, sa naporima da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja. Sprovoditi taj posao – za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove – i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Uzgred, posavetovali bismo gospodinu Hilu da se upozna sa navedenom Bečkom konvencijom. Lako je pratiti odredbe tog dokumenta. Potrebno je samo naučiti da poštujete pravo drugih država na nezavisnu politiku. Ova sposobnost će ubuduće dobro doći Vašingtonu – u uslovima nepovratne istinske demokratizacije međunarodnih odnosa i formiranja policentričnog sveta, SAD će pre ili kasnije morati da se pomire sa objektivnom realnošću i odustanu od neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu ‘svetski generalni guverner'”, navodi se u saoštenju ruske ambasade.

2 COMMENTS

  1. To nije ni cudo jer se SAD i weni saveznici tretiraju sebe izvan medjunarodnih normi prava.Pa oni su od Boga dati da kroje svet po svojim pravilima.Sta onda ocekivati od ovoga malog SAD sluzbenika jer su mu to naredili u Vasingtonu.pali su oni jos nize i padaju sve dubqe,Za njih medjunarodno pravo jos ne vazi ali ce uskoro da vide dokle ce tako moci.Nece moci vise.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here