Tanjug

„SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima“, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

On je naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana MIloševića definišu srpsko-američke odnose.

Skot je na otvaranju konferencije „Srpsko-američki odnosi“, koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje devedesetih godina, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

„Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda, pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva…“, rekao je američki ambasador.

Naveo je i da, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje i dalje su jake. Skot je istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa koja zajedničkim stremljenjima može biti uspešna.

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

„Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo“, kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu. Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

4 KOMENTARA

  1. Колико год Амери били шашави, није лоше имати добре односе са њима. Прво нека плате одштету српским страдалницима и нек престану са причама да је било неопходно бомбардовати недужан народ да би нас ослободили од Милошевића.

    https://www.youtube.com/watch?v=7SdSuwqHBfA
    https://www.youtube.com/watch?v=1NU-ZhPp4bI

  2. Izvrsilac duznosti zmaja, iz zmajevog gnezda prica o ub_ijanju istog !!! Tako govori zmaj koji misli da je beli golub! Do ja ja!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime