Tanjug

“SAD se raduju zajedničkom razvijanju odnosa Srbije i Amerike u narednim vekovima”, rekao je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

On je naglasio da ne smemo dozvoliti da raspad bivše Jugoslavije i era Slobodana MIloševića definišu srpsko-američke odnose.

Skot je na otvaranju konferencije “Srpsko-američki odnosi”, koja se održava u Skupštini Srbije, podsetio na 140 godina duge diplomatske odnose Srbije i SAD i na razvoj tih odnosa od Kraljevine Srbije do današnjih dana.

Naglasio je da zajednička priča Srbije i SAD ne počinje devedesetih godina, već da je to bio samo bolan period u odnosima.

“Od 2000. godine sarađivali smo na izgradnji vizije Srbije u zajednici svetskih naroda, pružili smo preko milijardu dolara pomoći za obnovu škola, puteva…”, rekao je američki ambasador.

Naveo je i da, iako je dolazilo do radikalnih promena liderstva u Beogradu, prijateljske veze koje grade diplomatske odnose dve zemlje i dalje su jake. Skot je istakao je da danas imamo priliku da ispravimo sliku srpsko-američkih odnosa koja zajedničkim stremljenjima može biti uspešna.

Navodeći da Sloveni slave Đurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Đorđa i ubiju zmaja.

“Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnije zajedno da gradimo”, kazao je Skot.

Dodao je da je potrebno da se ide napred kako bi mladim i talentovanim ljudima na Balkanu omogućili da vide svetliju i bolju budućnost na Balkanu. Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

4 COMMENTS

  1. Колико год Амери били шашави, није лоше имати добре односе са њима. Прво нека плате одштету српским страдалницима и нек престану са причама да је било неопходно бомбардовати недужан народ да би нас ослободили од Милошевића.

    https://www.youtube.com/watch?v=7SdSuwqHBfA
    https://www.youtube.com/watch?v=1NU-ZhPp4bI

  2. Izvrsilac duznosti zmaja, iz zmajevog gnezda prica o ub_ijanju istog !!! Tako govori zmaj koji misli da je beli golub! Do ja ja!

  3. Kalajisani skote sv.Djordje ibija aždaju.Pa kad bi se ugledali na njega ti bi bio prvi na redu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here