Đ. Barović - Vesti
Ivica Dačić na konferenciji "Srpsko-američki odnosi"

U Narodnoj skupštini Srbije, počela je jednodnevna međunarodna naučna konferedncija “Srpsko-američki odnosi”, koja je okupila naučnike iz desetak zemalja, ali i čelne ljude Srbije i Amerike.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije istakao je da su srpsko-američki odnosi poslednjih nekoliko godina sve bolji, a da je poboljšanje odnosa sa Amerikom na vrhu liste prioriteta srpske diplomatije.

– Istoriju naša dva naroda povezuje savezništvo u oba svetska rata, čak i dobra saradnja tokom Hladnog rata. Srbija je, uz Francusku jedina država na svetu čija zastava se 28. jula 1918 godina zavijorila iznad Bele kuće, ali i svih drugih institucija u SAD. Tadašnji predsednik SAD Vilson je u pismu naciji istakao da je dirnut herojstvom srpskog naroda. Nažalost, poslednje tri decenije obeležio je period nerazumevanja dve zemlje – kazao je Dačić i dodao, da Amerika u Srbiji ima sigurnog i pouzdanog partnera, posebno u borbi protiv svetskog terorizma.

Naučnu konferenciju organizuje Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, a Dragan Šormaz, narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa SAD, je istakao, da datum održavanja konferencije nije izabran nimalo slučajno.

– Želeli smo da konferenciju održimo upravo na ovaj dan i da zajedno sa našim američkim prijateljima iskažemo tugu zbog 3.000 žrtava bezumnog napada od pre 18 godina. Malo je poznato, da su u svim napadima čak deset odsto žrtva bili građani drugih zemalja, a tada su poginula i dvojica državljana Srbije, kazao je Šormaz posle čega je odata počast za sve stradale u napadima na Njujork i Vašington.

Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji kaže, da se Amerika svakog 11. septembra seća jednog od najsmrtnonosnijih napada.

– Tada je počela i nova era borbe protiv svetskog terorizma kako bi smo obezbedili svima da svet bude miran i bezbedno mesto za život – kazao je Skot. On je ocenio, da su srpsko-američki odnosi više od sto godina pratili međusobno poverenje, i saradnja, a da je kriza nastupila 90-tih godina prošlog veka.

– Period vladavine Miloševića ne može da bude ključ u oceni saradnje dve zemlje i naroda, već samo epizoda. Amerika je do sada uložila milijardu dolara u obnovu srpskih škola, bolnica, obdaništa, a 20.000 radnika je zaposleno u američkim kompanijama u Srbiji. Verujem da ova saradnja može biti još veća, ali moramo da shvatimo da samo zajedno možemo da dođemo do tog cilja – ocenio je Skot.

General Džon Haris Junior

General Džon Haris Junior, komandant Nacionalne garde Ohaja, kazao je, da je vojna saradnja između Srbije i SAD i svake godine sve sadržajnija i bolja, što je važno za obe države.

– Želim da moji vojnici znaju da su Srbi narod koji su zajedno sa wima doprineli pobedama i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, ali da su iz tog naroda proistekli i brojni muzičari, naučnici, umetnici. Želim i da srpski vojnici koji će biti angažovani u raznim mirovnim misijama po svetu, svhvate da su ambasadori svoje zemqe, a ja se molim da saradwa naše dve vojske i dva naroda bude nastavqena još uspešnije – poručio je general Haris.

2 COMMENTS

  1. Srbija i SAD jesu imale “ispunjenije” odnose u svojoj Istoriji ali, toga ste trebali da se setite upavo Vi 90ih!
    Ni preko 550 SPASENIH americkih pilota za vreme 2. svetskog rata (od strane Srba), ni 2 000 000 zrtava koja je Srbija dala kao saveznica SADa u oba svetska rata nije bilo dovoljo da se stavite na stranu Srba kada je to nama bilo potrebno 90ih, protiv onih, od kojih smo vam spasavali pilote 50 godina ranije!!!

    Naseli ste na propagandu o velikoj Srbiji iako su Srbi koji su ziveli u jednoj drzavi hteli DA OSTANU u istoj drzavi. Niko nije trazio ujedinjenje Srba iz Madjarske, Rumunije, Bugarske, Albanije..
    E to bi onda bila velika Srbija!

    VI ste bili jedina sila tada, i vi ste ODLUCIVALI O SVEMU!
    Stali ste na stranu SVAKOM KO JE PODIGAO ORUZIJE PROTIV NAS.

    Naj gore je to sto ste imali 30 godina da poboljsate odnose sa SRB, ali ste se setili TEK SADA kad RU i Ki prete da vam preuzmu uticaj ovde!
    Sto se tice “bombardovanja” vesti protiv SAD po tabloidima, NISTE NI BLIZU satanizacije kojoj su Srbi bili izlozeni 90ih u (Zapadnim) medijima SADa.
    Izuzetno je licemerno da se pominje terorizam, od onih koji su OVK (UCK) proglaili borcima za slobodu i koji u svako prilici se raspituju za osudu naredbodavaca ubistva troici TERORISTICKIH
    INSURDZENATA – Brace Bitici (a da pritom guraju pod tepih ubistvo srpskih diplomata u Libiji od strane americke avijacije)i!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here