Printscreen/Youtube
Američka kongresmenka Klaudija Teni

Američka kongresmenka Klaudija Teni, predsedavajuća Srpskim kokusom, poručila je da je sporazum Stejt departmenta da pošalje rakete “džavelin” na Kosovo “neverovatno zapaljiv”, posebno dok su povećane tenzije na Zapadnom Balkanu, ukazujući da ta odluka samo doliva ulje na vatru i povećava verovatnoću da izbije novi sukob.

“Sporazum Stejt departmenta da pošalje rakete ‘džavelin’ na Kosovo je neverovatno zapaljiv, posebno dok su tenzije povećane na Zapadnom Balkanu. Ova odluka samo doliva ulje na vatru i čini verovatnijim da izbije novi sukob. Štaviše, ova odluka nagrađuje Kosovo dok ono nastavlja da ignoriše prethodne međunarodne obaveze, kao što su one dogovorene Briselskim sporazumom iz 2013. godine”, navela je Teni na društvenoj mreži “X”.

Podsetila je da je inicirala zakon kojim bi se podržao Briselski sporazum iz 2013. kako bi se Kosovo proglasilo odgovornim za nepoštovanje međunarodnih sporazuma.

Teni smatra da SAD ne bi trebalo da nastave da naoružavaju i finansiraju “očigledno nepoštovanje međunarodnih normi od strane Kurtijevog režima”.

“Znamo da slanje dodatnog naoružanja na Kosovo neće dovesti do mira. Umesto toga, Srbija i Kosovo su diplomatskim putem postigli napredak u postizanju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana. Zato ću uvesti zajedničku rezoluciju o neodobravanju isporuke oružija u okviru Zakona o kontroli izvoza kada Kongres bude zvanično obavešten o ovoj prodaji. Pozivam Kongres da ekspeditivno usvoji ovu rezoluciju i takođe pozivam predsednika da promeni kurs”, poručila je Teni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here