Printscreen

Američka privredna komora na Kosovu iznela je tri alternativna rešenja u vezi uredbe Centralne banke Kosova o platnom prometu, kojim zabranjuje dinar.

“Nedavno usvajanje Uredbe o gotovinskom poslovanju Centralne banke Kosova izazvalo je snažne reakcije međunarodnih aktera. Dok Američka privredna komora na Kosovu razume potrebu za regulatornim nadzorom kako bi se obezbedila finansijska stabilnost, neophodno je razmotriti kratkoročne implikacije koje regulativa ima na finansijski položaj građana Kosova. Predmetna uredba, ne dovodeći u pitanje trenutni cilj, netačno navodi da se samo evri mogu koristiti za plaćanje na Kosovu, efektivno isključujući upotrebu drugih valuta u transakcijama između strana. Međutim, bitno je reći da, iako evro zadržava status legalnog sredstva plaćanja na Kosovu, to ne isključuje upotrebu drugih valuta u transakcijama, u slučajevima kada uključene strane postignu zajednički dogovor. Dakle, tvrdnja uredbe u vezi sa isključivom upotrebom evra može biti pogrešno protumačena i stoga zahteva reviziju radi jasnoće”, poručuje Američka komora.

Isto tako, dodaje Komora, uticaj uredbe se dalje proteže na međudržavne transakcije između Kosova i Srbije.

U omogućavanju transakcija u vezi sa srpskim dinarom, Američka komora predlaže nekoliko alternativa:

Alternativa 1: Korišćenje institucija za transfer novca između Kosova i Srbije. Iako se smatra izvodljivom, ova opcija može biti manje praktična i skuplja za pojedince.

Alternativa 2: Otvaranje bankovnog računa od strane Vlade Srbije u Srbiji za međudržavne transakcije sa odgovarajućim dinarskim računima u kosovskim bankama. Ovaj metod nudi praktično rešenje kroz postojeće bankarske odnose, uz svu moguću logističku složenost.

Alternativa 3: Direktni transferi sredstava iz bilo koje banke u Srbiji u bilo koju određenu banku na Kosovu za distribuciju na račune pojedinačnih korisnika. Ova opcija pojednostavljuje proces istovremeno osiguravajući usklađenost sa regulatornim zahtevima.

“U svim alternativama, od ključne je važnosti da se reši pitanje licenciranja institucija za uvoz valuta, kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje dinarima na Kosovu. Kao zagovornik povoljnog poslovnog okruženja i ekonomskog razvoja na Kosovu, Američka privredna komora podvlači važnost uravnoteženih regulatornih mera, koje promovišu finansijsku inkluziju i olakšavaju međudržavne ekonomske aktivnosti. Američka komora poziva sve strane da preispitaju implikacije nedavno usvojene uredbe i istraže rešenja za saradnju koja podržavaju regulatorne ciljeve, kao i ekonomski pragmatizam”, dodaje se u predlogu.

10 COMMENTS

  1. САД ЈЕ ВАЉДА ЈАСНО
    КО СТОЈИ ИЗА ТОГА
    ЦИЉ ЈЕ ДА албанци зарађују на трансакцијама из Београда
    НИЈЕ ТО ДОШЛО ОНАКО ОД албанаца
    ОНИ САМО ИЗВРШАВАЈУ НАРЕЂЕЊА
    КО ТО НЕ РАЗУМЈЕ
    ОНДА НЕМА БЛАГЕ ВЕЗЕ О ОВИМ ПИТАЊИМА
    ТО СЕ ЗОВЕ ОТИМАЊЕ ДРЖАВНОСИ ДРЖАВИ СРБИЈИ
    НА ТЕРИРИТОРИЈИ СРБИЈЕ

    ДА ПРОБАМО ТО ДА ПРИМЕНИМО У ТЕКСАСУ
    БОЖЕ☦️ПОМОЗИ

    🇷🇺☦️🇷🇺

    • БРАВО на коментар…Е сад, за пролаз кроз Србију, СВИ са косовским папирима, на мењачници да замене 300 евра у динаре…кусрс повољан…а исте да замене у евре на излску из Србије….курс исто повољан…

  2. Што је рекао Мао Це Тунг како год да се окренеш, дупе ти је позади. А ово ће бити још једна степеница ка државности Косова. Као и са таблицама и осталим.

  3. Па Шиптари то раде јер Америка Стоји иза тога и Енглеска Шиптари су Глупи да тако нешто Ураде

  4. Nije samo ukidanje dinara evo znamo za sve ostale krvane scene ko podmuklo i zlocinacki unistava srpski narod na kosovu

  5. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here