Tanjug

Prvi poznati slučaj koronavirusa bio je prodavac na pijaci u Vuhanu, a ne računovođa koji naizgled nije imao nikakve veze sa pijacom, pokazala je studija koju su sprovele SAD. Verzija prema kojoj je računovođa bio prvi slučaj doprinela je širenju spekulacija da je virus potekao iz laboratorije.

Računovođa za kog se mislilo da je prvi slučaj kovida 19, prijavio je da su se prvi simptomi javili 16. decembra, nekoliko dana kasnije nego što se isprva mislilo, naveo je Majkl Vorobi, šef katedre za ekologiju i evolutivnu biologiju na Uviverzitetu u Arizoni, navodi se u studiji koja je juče objavljena.

Razlog zbog kog je došlo do zabune je stomatološki problem koji je računovođa imao 8. decembra.

Kada je bio intervjuisan, rekao je da je prvi simptom kovida 19 – temperaturu, dobio 16. decembra, a 8. decembra je imao problem sa mlečnim zubom koji je i dalje imao u vilici. To su potvrdili podaci iz bolnice, kao i izveštaji da su 16. decembra krenuli simptomi, a 22. je hospitalizovan.

On pretpostavlja da je mogao da se zarazi u bolnici kada je imao problem sa zubom, u podzemnoj železnici ili tokom putovanja u blizini pijace.

“Njegovi simptomi su se razvili nakon što je nekoliko trgovaca na pijaci obolelo, čime je prodavačica morskih plodova zabeležena kao prvi slučaj zaraze, 11. decembra”, navodi se u studiji.

Navodi se i da su prvi simptomatski slučajevi povezani upravo sa pijacom, naročito sa njenim zapadnim delom gde su u kavezima bili divlji psi.

Zajednička studija koju su sprovele Kina i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ove godine je gotovo odbacila teoriju da je virus potekao iz laboratorije, navodeći da je najverovatnije prirodnim putem zarazio ljude, preko trgovine divljim životinjama.

Tim SZO proveo je četiri nedelje u Vuhanu i okolini sa kineskim naunicima, a u zajedničkom izveštaju u martu su naveli da je virus najverovatnije sa slepih miševa, preko nekih drugih životinja zarazio ljude, ali i da je potrebno dalje istraživanje.

Ta organizacija je prošlog meseca predložila da se formira novi ekspertski panel koji će utvrditi poreklo virusa.

Poreklo koronavirusa koji dovodi do oboljenja kovid 19 još uvek je misterija i jedan od najvećih uzroka tenzija između Kine i Sjedinjenih Država, ocenjuje Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here