Američki ambasador došao da smeni vlast u Moskvi

0

Rusija poručuje da se ne plaši američkog diplomate i politike koju donosi
 

Ruski analitičari ističu da su poznate Teftove aktivnosti dok je bio ambasador u Gruziji i Ukrajini, kada je i došlo do pogoršanja odnosa ovih zemalja sa Rusijom.

 

Teft je u više navrata zagovarao strategiju prema kojoj Ukrajina treba da smanji energetsku zavisnost od Rusiji. Još 2009. godine formirana je američko-ukrajinska radna grupa za energetsku bezbednost, a 2011. usvojen je Memorandum o međusobnom razumevanju, po kojem geološka istraživanja nafte i gasa u Ukrajini treba da obavljaju američke firme.

 

Tako su u Ukrajini pronađena nalazišta gasa iz uljnog škriljca, a sin američkog potpredsednika Hanter Bajden postao je član Saveta direktora najveće privatne kompanije za eksploataciju gasa u Ukrajini "Burisma Holdings".

 

"Dolazak Tefta je krajnje redak slučaj u diplomatskoj praksi. Država koja šalje takvog ambasadora – šalje vrlo snažan neprijateljski signal", navode ruski analitičari.

 

Valerij Garbuzov, zamenik dekana Instituta za proučavanje SAD i Kanade u Ruskoj akademiji nauka, smatra da je izbor novog ambasadora SAD u Moskvi simbol "neukrotivog antiruskog raspoloženja u Vašingtonu". To je realizacija Obamine politike o "potpunoj političkoj i ekonomskoj izolaciji Rusije".

 

Ipak, smatraju politički analitičari, šanse da takva politika urodi plodom – vrlo su male, jer je evropski biznis duboko povezan sa Moskvom, a Kina jasno odvaja ekonomiju od politike.

 

Ruski Centar za međunarodno novinarstvo i istraživanja u mračnim tonovima prikazuje dalji razvoj rusko-američkih odnosa. Centar prognozira da će novi ambasador nastaviti politiku "smene ruskog režima" uz korišćenje ukrajinske krize.

 

Moskva je, uprkos svemu tome, odobrila agreman Teftu, šaljući tako poruku Vašingtonu da nema nikakav strah od njegovog delovanja. Stanje svesti ruskog društva u poslednjih nekoliko godina, kao i većinska podrška ruskim vlastima u kontekstu ukrajinske tragedije, učiniće Teftov zadatak u Rusiji teško izvodljivivim, piše "Ruski vesnik".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here