Američki ambasador na raportu u Berlinu

0

Nemci traže hitno obaveštenje: Džon B. Emerson
 

U Berlinu je u petak zvanično potvrđeno samo to da je 31-godišnji nemački državljanin uhapšen zbog sumnje da se bavio "nedozvoljenim obaveštajnim aktivnostima".

 

Radio za Ruse?

U Berlinu se špekuliše o tome da je osumnjičeni možda radio za rusku obaveštajnu službu. Prema informacijama nekih medija, istraga protiv uhapšenog službenika je u početku naginjala ka tome da on radi za Ruse, a on sam je na saslušanju rekao da ga je angažovala jedna američka obaveštajna agencija. Zbog toga sigurnosne službe smatraju da nije nemoguće da uhapšeni ne govori istinu.

Posebno su teške sumnje da je špijun BND-a Amerikancima slao tajne papire o radu parlamentarne komisije nemačke skupštine koja se bavi raščišćavanjem špijunske afere, u kojoj je američki NSA prisluškivao nemačke političare, uključujući i samu kancelarku Merkel. Ova komisija postoji tri meseca i pokušava da uđe u trag aktivnostima Amerikanaca na nemačkom tlu. Tako je "drugo poluvreme" ove afere, koja je već teško teretila odnose dve zemlje, izazvalo još dublju krizu.

Ambasadora Emersona na razgovor je pozvao državni sekretar Štefan Štajnlajn da bi sarađivao u jednoj stvari kojoj je "neophodno hitno objašnjenje", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova. Kancelarka Merkel je o čitavoj aferi obaveštena u četvrtak, a isto veče je imala telefonski razgovor sa predsednikom Obamom. Nije saopšteno da li je špijunska afera bila jedna od tema u razgovoru. Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert slučaj je opisao kao "vrlo ozbiljan", dok je američka vlada u petak preko portparolke Saveta za nacionalnu bezbednost Kejtlin Hajden samo izjavila da o svemu "nema komentar".

U međuvremenu je dnevnik "Bild" došao do informacija da je optuženi špijun na središnjem hijerarhijskom nivou u BND-u, a da je kao dvostruki agent aktivan najmanje dve godine. List je, pozivajući se na izvore iz bezbedonosnih krugova, javio da je ovaj službenik predao ukupno 218 tajnih dokumenata BND-a koje je ukrao i memorisao na USB stiku.

 

Zaštićeni telefoni

U krugovima obaveštajnih stručnjaka u Berlinu je već duže vreme postojala sumnja da inostrane službe špijuniraju komisiju za rasvetljavanje NSA afere. Zbog toga su svi članovi ovog tela dobili mobilne telefone posebno zaštićene od prisluškivanja. Služba bezbednosti Bundestaga je zbog te afere podigla sigurnosne mere na viši nivo.

U tri susreta sa američkim agentima koje je imao u Austriji za ovu uslugu isplaćeno mu je ukupno 25.000 evra, otkriva "Bild". Među dokumentima je bilo najmanje tri koji se odnose na rad parlamentarne komisije. Navodno je ovaj 31-godišnjak dobijao naređenja direktno iz američke ambasade u Berlinu.

Posle njegovog hapšenja, državno tužilaštvo nije želelo da u javnost izađe sa dodatnim informacijama, pozivajući se na to da je istraga u toku. U međuvremenu je komisija Bundestaga koja istražuje aktivnosti NSA u Nemačkoj na zahtev SPD-a imala vanrednu sednicu, na kojoj su članovi upoznati sa aferom. Na ovoj sednici je doneta odluka da komisija zahteva od savezne vlade da je redovno informiše o rezultatima istrage.

Kancelarka mora da objasni na koji način misli da "zatvori sigurnosne rupe u zoni sopstvene bezbednosti BND-a", javlja agencija DPA pozivajući se na jedno pismo upućeno predsedniku komisije Klemensu Binigeru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here