Sporan i Šapićev doktorat?

0

I Aleksandar Šapić poput Nebojše Stefanovića i Miće Jovanovića plagirao delove doktorata 

 

Autori koji su analizirali Stefanovićev doktorat odbranjen na Megatrendu – dr Uglješa Grušić, docent Univerziteta u Notingemu, dr Branislav Radeljić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London i Slobodan Tomić doktorand na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, kao i Marko Milanović, docent na Pravnom fakultetu u Notingemu, koji je pokrenuo slučaj doktorata Miće Jovanovića, analizirali su i rad dr Aleksandra Šapića.

 

Pokret Dosta je bilo traži Šapićevu ostavku

 Pokret "Dosta je bilo" zatražio je danas od predsednika Opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića da
odmah podnese ostavku zbog sumnje da je plagirao doktorsku disertaciju i time činom diskreditovao sebe kao nosioca javne funkcije. Kako se ističe u saopštenju, ti novi dokazi o plagiranju doktorske disertacije izneti u tekstu "Drski plagijat Aleksandra Šapića"
objavljenom na sajtu "Peščanik" potvrđuju stav pokreta "Dosta je
bilo" da je plagirani rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše
Stefanovića vrh ledenog brega lažnih doktorata javnih funkcionera.

 

U tekstu objavljenom danas na Peščaniku, autori ističu da su do disertacije došli nakon tri meseca čekanja, a koja je tražena u isto vreme kad i rad ministra Stefanovića.

 

Disertacija Aleksandra Šapića naslovljena je "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

 

Autori navode da je veliki deo Šapićeve disertacije doslovno prevod sa engleskog delova knjige Jobber i Lancaster, koju on ne citira a knjiga je dostupna u delovima na Internetu preko Google Books.

 

Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, ali kako navode autori, Šapić tu knjigu nije naveo kao izvor.

 

Autori navode i da postoji velika podudarnost teksta između delova Šapićevog doktorata i stručnog članka autora Gorana Dašića, koji je pomoćnik direktora i docent na Visokoj školi modernog biznisa u Beogradu.

 

Oni tvrde da su novinari Centra za istraživačko novinarstvo uspeli su da dođu do te doktorske disertacije koja je tražena istovremeno kad i doktorat ministra Stefanovića, tek nakon tri meseca čekanja.

 

Šapića su pozvali da prihvati odgovornost za plagijat i podnese ostavku na mesto predsednika opštine Novi Beograd i na sve druge javne funkcije koje vrši.

 

Autori su pozvali i sve političke stranke u Srbiji da na svoje veb sajtove postave doktorske disertacije i magistarske ili master teze svojih funkcionera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here