Tanjug/AP

“SAD poslednjih godina žele da preuzmu što veću kontrolu nad Latinskom Amerikom”, izjavio je šef odseka za Južnu Ameriku ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Ščetinin, komentarišući trenutnu situaciju u Latinskoj Americi.

– Šta se dešava? Dešava se to da je u poslednjih par godina poraslo interesovanje kod naših američkih partnera da izmene region i naprave od njega kontrolisanu teritoriju – rekao je on.

Diplomata je istakao da „u Vašingtonu sada vade iz naftalina Monroovu doktrinu“.

Ščetinin se osvrnuo i na dešavanja u Venecueli.

– Američki “blickrig” na Vladu Nikolasa Madura u Venecueli nije uspeo. Nije uspela politika gušenja sankcijama – naglasio je on.

Podsetimo – doktrina predsednika SAD Džejmsa Monroa predstavljala je politiku suprotstavljanja evropskom kolonijalizmu u Americi. Ta politika se zasnivala na sledećem stavu – napori evropskih država da preuzmu kontrolu nad bilo kojom nezavisnom državom u Severnoj ili Južnoj Americi će se smatrati manifestacijom neprijateljskog raspoloženja prema SAD.

Odnosi između Amerike i Venecuele su već duže vreme veoma zategnuti, jer SAD otvoreno podržavaju lidera venecuelanske opozicije Huana Gaida, koji želi da Madura svrgne sa vlasti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here