Youtube
Raketni sistem S-400

Rusija ima moćnu ešalonsku protivvazdušnu odbranu, koja je u stanju da odbije svaki napad, uključujući i raketiranje američkim strateškim bombarderima B-52H “Stratofortres”. Ruska vojna doktrina je odbrambena i u skladu sa njom Moskva može da odgovori na takav napad, a u svom arsenalu ima dovoljno raketnih sistema. Međutim, rat nikome nije potreban.

Tako su ruski vojni eksperti reagovali na ratnohuškačku retoriku ukrajinske konsultantske kompanije „Difens ekspres“, koja tvrdi da su američki strateški bombarderi B-52H „Stratofortres“ u stanju da izvrše napad na Rusiju bez ulaska aviona u vazdušni prostor koji kontoliše protivavionski raketni sistem S-400 „Trijumf“. Kako objašnjavaju, domet lansiranja krstarećih raketa koje nosi B-52H može da iznosi od 980 do preko 1200 kilometara, dok ruski sistemi S-400 imaju domet detekcije meta 600 kilometara.

To je, kako ocenjuje „Difens ekspres“, dovoljno za napad na glavne ruske strateške objekte na Arktiku i delu Sibira, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

U tekstu se ističe da se radi o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Severnog morskog puta koji obezbeđuje funkcionisanje čitavih regiona i značajan deo ekonomije zemlje.

Ruski vojni eksperti napominju da američka vojska već dugo ima rakete dugog dometa, koje omogućavaju granatiranje ciljeva bez ulaska u zonu protivvazdušne odbrane, ali postoje i „ruske kontramere“. Pre svega, to su sredstva za elektronsko ratovanje i to najbolja na svetu, s obzirom da Amerikanci na tom polju odavno zaostaju. Pored toga, postoji i mnogi drugih sredstava.

– Avione-nosače tog tipa imamo i mi i Amerikanci, a njihov glavni cilj i zadatak je lansiranje rakete bez ulaska u sistem PVO zemlje ili regiona objekta. Naravno, ako se takav avion nađe u zoni dejstva sistema S-400, on će najverovatnije biti oboren. Štaviše, to je prilično laka meta za sistem S-400, jer je ta letelica prilično stara, napravljena je bez korišćenja stels tehnologije i nije “nevidljivi” avion. To je ogroman avion, dobro se vidi na radarima i teško da može da izbegne raketu koja je na njega ispaljena, jer nema veliku brzinu i ne može dobro da manerviše. Međutim, ako nosi rakete dugog dometa – naravno da ih može ispaliti mnogo pre ulaska u zonu koju štiti S-400 – objašnjava ruski vojni ekspert i glavni urednik portala MilitaryRussia.ru Dmitrij Kornjev.

Rusija više nije “ranjiva”

Ruski vojni stretezi su još pre Drugog svetskog rata bili svesni „ranjivosti“ Rusije iz severnog strateškog pravca, jer je tu najkraća udaljenost Rusije od Kanade i SAD i zato su, tokom više od pola veka, radili na jačanju strategije odbrane i zaštite tog pravca.

Danas Rusija ima moćan ešalonski sistem – prvo na većim razdaljinama deluje lovačka avijacija tzv. „duga ruka“, a zatim protivavionski i protivraketni sistemi različitog dometa, što omogućava uništavanje aviona-nosača na velikoj razdaljini, kao i ispaljenih raketa dalekog dometa.

– Sistem S-400 i drugi trebalo bi da deluju kao poslednja linija odbrane od vazdušnog napada. Avioni B-52 će verovatno preživeti, ali će njihove rakete uništiti naši sistemi. U svakom slučaju, svi naši strateški objekti zaštićeni su protivvazdušnom odbranom, koja će uništiti određeni procenat raketa – 80-90 odsto raketa biće oboreno, ali neke rakete mogu se probiti. Mora se znati da je rat uvek igra verovatnoće – ističe Kornjev.

Američki bombarderi već su pokušavali da se približe ruskim granicama, ali su ih tu odmah presreli ruski lovci i oni su se našli na “nišanu” ruskih obalskih i brodskih sistema protivvazdušne odbrane. Kornjev, međutim, smatra da takve sitaucije nisu pretnja za bezbednost Rusije.

– Mislim da je to demonstracija moći, a ne pretnja. Ruski avioni lete iznad Severnog mora, lete do Venecuele ili do obala Aljaske, a američki lete nad Crnim morem i nad Arktikom… Dva aviona teško da mogu da predstavljaju bilo kakvu pretnju, a najčešće lete u parovima. Ako nema naznaka da je moguća provokacija ili neočekivani napad, u slučaju snaga poput Rusije i SAD dve letelice ne mogu ništam – zaključio je Kornjev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here