Tanjug
Američki general Nik Dučić

Američki brigadni general Nik Dučić, koji je bio i komandant američke baze “Bondstil” na Kosovu, pripremao je ukrajinsku vojsku za odbranu zemlju, a ono što ih je naučio pomaže im u ratu sa Rusijom, piše bečki dnevnik “Kronen cajtung”.

Tri nedelje od početka rata jasno je da ruski komandanti imaju velike teškoće ne samo zbog čelične želje Ukrajinaca za odbranom zemlje, već i taktike, naoružanja i znanja o modernom vođenju rata, pošto je zapad pre ovog rata obavio dobar posao, tvrdi list.

Tako je brigadni general Dučić od 2015. do 2016. godine bio stacioniran u Javorivu, gde je obučavao ukrajinske trupe, i preneo im zapadne vojne taktike.

– Imam prijatelje među ukrajinskim vojnicima. Srceparajuće je, ali oni žive pod brutalnim ruskim napadom. Ponudio sam njima i njihovim porodicama svoju kuću u SAD, ako postane tesno – rekao je Dučić za “Kronen cajtung”.

Dučić je, navodi list, bio važna karika u delu koje SAD od 1993. sprovode u Ukrajini – državnom programu partnerstva. Radi se o propramu koji tesno povezuje američku nacionalnu gardu sa ukrajinskom vojskom, njenom vazdušnom odbranom, i koji je doveo do razmene između dve vojske, a time i do snažne modernizacije ukrajinskih snaga.

– Pokušali smo da ukinemo centralizovanu komandnu strukturu bivšeg Sovjetskog Saveza. Više slobode za niže oficire, koji pre pada “čelične zavese” gotovo nisu mogli da donesu nijednu odluku – objasnio je Dučić.

Cilj drugog programa saradnje “JMTG-U” bio je i da se uspostavi veća sposobnost preživljavanja u borbi protiv separatista na istoku, nešto što je sada, tvrdi list, dalo efekte protiv velikog napada ruske vojske.

Male, nezavisne jedinice, sa snajperima i protivtenkovskim raketama, su upravo stvari koje duž linije snabdevanja zadaju teške gubitke Rusima.

– Pomogli smo da se uspostavi nova kultura među ukrajinskim vjnicima, koji ranije nisu mrdnuli prstom bez naređenja – objasnio je Dučić.

On je kazao da su programi partnerstva stvorili tesne veze sa Ukrajinom, koje se nastavljaju i u ovom teškim vremenima.  U to veruje i nekadašnji vojni ataše i pukovnik Džefri Fišer.

– Nešto slično smo videli na Kosovu. Tamo je program odmah prihvaćen i doveo je do značajnog napretka oružanih snaga – rekao je on.

Male jedinice, kaže, imaju smrtonosan efekat, i protiv nadmoćnih protivnika, ako se ispravno primenjuju. Dučić ističe da je jedno jasno posle tri nedelje rata, a to je da Rusija nije ostvarila svoje ciljeve, da je nova ukrajinska vojska i vazdušna odbrana otporna i smrtonosna.

3 COMMENTS

  1. A protiv koga ste generale obucavali vojnike na KosMetu? SRAM VAS BILO POREKLA KOJE NOSITE NA REVERU.

  2. Obučavao si vojsku,kako bi ratovao brat, protiv brata.Tebe generale i sličnim tebi trebalo izvesti pred vojni sud jer na svojim krvavim rukama snosite odgovornost za bratoubilački rat.

  3. Vi ljudi neshvatate koliko je jaka Americka propaganda. Takvih kvazi Srba ima u SAD na svakom cosku. Ja im otvoreno govorim da prestanu da se iznjasavaju kao Srbi. Mozda su im dede i babe bili ali oni sigurno nisu. I pored svakog argumenta o svim ratovima sirom sveta, takvi ce uvek tvrditi da su NATO i Americki ratovi humani i u korist covecanstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here