Tanjug
General Džon Haris

Kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mi je obeshrabrujuće da posmatram kako je napredak ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova ugrožen eskalacijom tenzija. Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti to pitanje, kaže u intervjuu za “Ju Es Serbia dejli” komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris.

General-major Haris ističe da je Srbija veoma važan igrač u regionu i da ima kritičnu ulogu u obezbeđivanju mira, a da je partnerstvo Ohaja sa Srbijom jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Američke Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju.

– Srbija je izuzetno važan igrač u regionu i Ohajo ima sreću što je u partnerstvu sa srpskom profesionalnom i posvećenom vojskom od 2006. godine. Ne mogu dovoljno da naglasim kritičnu ulogu Srbije u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Partnerstvo Ohaja sa Srbijom je jedan od mnogih načina na koje Sjedinjene Države pokazuju svoju posvećenost da blisko sarađuju, da budu na istoj strani i da se zajedno kao partneri bave ne samo regionalnim već i globalnim izazovima – kaže general-major Haris.

Da li rat u Ukrajini utiče i na stabilnost Zapadnog Balkana?

– Ruski rat u Ukrajini odjeknuo je u celom svetu, a posebno u Evropi. Suočavanje sa pretnjom rata pune razmere na evropskom kontinentu – za šta su mnogi mislili da je iza nas – primoralo je Evropu da preoblikuje svoju bezbednosnu arhitekturu i približilo SAD i njene saveznike, sa novim, mnogo oštrijim fokusom. Kao što je ovaj rat približio evroatlantsku zajednicu, nadam se da će približiti i Srbiju Evropi i SAD. Srbija se pridružila ogromnoj većini međunarodne zajednice u osudi brutalne invazije Rusije u UN i drugim međunarodnim forumima. Srbi takođe prepoznaju strašnu ljudsku cenu ruskog rata i donirali su veliku humanitarnu pomoć. Sve je to za svaku pohvalu i Srbija treba da bude ponosna što je izabrala da stane na pravu stranu istorije u ovom strašnom ratu.

Koliko je značajna uloga SAD u dijalogu Beograda i Prištine?

– Za regionalnu stabilnost potrebni su nam mirni, konstruktivni i predvidivi odnosi među susedima. Kao neko kome je duboko stalo do budućnosti Srbije, bilo mi je obeshrabrujuće da posmatram kako je napredak ostvaren ka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova ugrožen eskalacijom tenzija. Budućnost Srbije je, naravno, u Evropskoj uniji i da bi se do toga došlo biće potrebno rešiti ovo pitanje. Dijalog je poslednja, najbolja opcija da se to postigne, i zato SAD tako snažno podržavaju napore pregovaračkog tima Evropske unije koja vodi dijalog.

Srbija i SAD su nedavno dogovorile isporuku 118 “Hamvija” Vojsci Srbije. Dostavljeno je prvih 66. Kako u tom aspektu gledate na saradnju Srbije i SAD i da li očekujete da će Vojska Srbije u budućnosti biti modernizovana opremom iz SAD?

– Uzbuđeni smo što je Vojska Srbije dobila svoju prvu seriju “Hamvija” ili poznatijeg kao “Humvee”. Ova laka oklopna vojna vozila su decenijama ključni deo američke vojske i popularna su u SAD i među našim saveznicima. To što je Srbija nabavila ova vozila dobrodošao je znak povećane saradnje. Uveren sam da će ova vozila ojačati srpsku vojsku. Ohajo planira da sarađuje sa Srbijom na održavanju “Hamvija” i ako interesovanje Srbije za drugu američku vojnu opremu bude poraslo, dovešće do više mogućnosti i nove oblasti saradnje.

Srbija i SAD su ove godine već izvele nekoliko zajedničkih vežbi – “Sajber Tesla”, “Platinum Vulf”, i zajedničke helikopterske vežbe. Koliko te vežbe doprinose boljim odnosima Vašingtona i Beograda i da li su još neke aktivnosti u planu za kraj godine?

– Za mene je jednostavno – što više mogućnosti da treniramo i vežbamo zajedno, to smo bolji i jači u održavanju regionalnog mira i stabilnosti. Ove vežbe predstavljaju okosnicu bezbednosne saradnje između SAD i Srbije i ponosan sam na ono što smo postigli u poslednjih 17 godina. Ohajo je pouzdan partner i prijatelj. S obzirom na odluku Srbije da uvede pauzu u vojnim vežbama sa drugim nacijama zbog rata u Ukrajini, pozdravili smo odluku Srbije da nastavi vežbe sa Nacionalnom gardom Ohaja i multinacionalnim snagama u vežbi “Platinasti vuk”. Nadam se da će Srbija uskoro u potpunosti nastaviti vežbe.

Delegacija Nacionalne garde Ohaja predvođena general-majorom Harisom i privredna delegacija te američke savezne države doputovaće danas u posetu Beogradu, gde će narednih dana, na inicijativu ambasadora Srbije u Vašingtonu Marka Đurića, biti potpisan i sporazum o ekonomskoj saradnji Srbije i Ohaja.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here