Tanjug/AP
Američka vojska

Rusija ima neverovatno moćne Oružane snage i obezbeđena je modernizovanim sredstvima, izjavio je zamenik šefa Združenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD, general Džon Hajten.

– Rusija ima neverovatno moćnu vojsku, važno je razumeti kako su je tako snažno promenili u poslednjih 20 godina. Takođe mislim da je važno da se shvati da se to iznenađenje nije dogodilo preko noći – rekao je Hajten tokom događaja koji je organizova Atlantski savet.

Kako je istakao, Rusija sa modernizovanim nuklearnim oružjem, mogućnostima u svemiru i sajber-sferi predstavlja značajan izazov za Sjedinjene Američke Države.

Hajten je podsetio da Amerika nikada ranije nije pokušavala da istovremeno obuzda dva značajna igrača – Rusiju i Kinu.

– Kroz čitavu našu istoriju u svojstvu nuklearne sile nikada nismo morali da imamo posla sa dva nuklearna protivnika. Izuzetno je važno da se efikasno nosimo sa Rusijom i Kinom istovremeno – konstantovao je on.

Strateški dijalog sa Rusijom i Kinom neophodan je zbog stabilnosti u svetu, naglašava general, dodajući da SAD smatraju da su za stabilnost u svetu važni sporazumi Rusije i SAD o kontroli naoružanja i američko-ruski pregovori o strateškoj stabilnosti.

Ne želimo rat, ali moramo obuzdati Rusiju

Prema rečima Hajtena, Sjedinjene Američke Države ne modernizuju dovoljno brzo vojsku kako bi obuzdale Rusiju i Kinu.

– Glavni cilj nije rat sa Rusijom i Kinom, to je loše za svet, za nas, za Rusiju i Kinu. Mi ne želimo da se to dogodi. Ali ako želimo da to sprečimo mi ih moramo uspešno obuzdavati, što sa druge strane znači da nam je potrebna nova modernizovana vojska, a mi se izuzetno sporo krećemo prema tom cilju – rekao je general.

Kako je kazao, SAD su bile najmoćnija sila u svetu.

– Ali danas imamo suparnike – Rusiju i Kinu kojima se moramo baviti. I obe zemlje brzo napreduju, Kina napreduje neverovatno brzo. Sve dok ne dostignemo isti nivo bićemo u poziciji kada nije važno koliko ste ispred, ako se neko drugi kreće brže, pre ili kasnije će vas stići. Ne možemo to da dopustimo – precizirao je Hajten.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here